Partijkeuring grond
Wat is een partijkeuring grond?
Een partijkeuring grond betreft een onderzoek naar de milieuhygiënische kwaliteit en toepassingsmogelijkheden van een partij grond in het kader van het Bouwstoffenbesluit. De keuring moet betrekking hebben op de gehele partij grond die in een werk zal worden gebruikt. Partijkeuringen grond kunnen zowel in-situ als ex-situ worden uitgevoerd.
Wat toont een partijkeuring grond aan?
Een partijkeuring grond is een middel om aan te tonen dat de kwaliteit van de partij grond waar de partijkeuring betrekking op heeft voldoet aan de gestelde eisen en voorwaarden in het Bouwstoffenbesluit.
Wat heb ik als gebruiker aan een partijkeuring bouwstoffen?
Met een partijkeuring grond weet u wat de kwaliteit van de gehele partij grond is.
De kwaliteit van de grond is bepalend voor de toepassingsvoorwaarden die gesteld worden aan de grond. Het bevoegd gezag heeft als taak de toepassingsvoorwaarden te handhaven.
In onderstaande tabel staan kort de toepassingseisen weergegeven:
Categorie | Toepassingsvoorwaarden |
Schone grond | vrij toepasbaarbij gebruik dient u over een kwaliteitsbewijs te beschikken |
Categorie 1 grond | bij gebruik dient u over een kwaliteitsbewijs te beschikken toepassing dient te worden gemeldvoor deze grond geldt een verwijderingsplichtu dient minimaal 50 m3 toe te passen |
Categorie 2 grond | bij gebruik dient u over een kwaliteitsbewijs te beschikkentoepassing dient te worden gemeldvoor deze grond geldt een verwijderingsplichtu dient minimaal 1000 m3 toe te passenu dient een IBC-maatregel te treffende gemiddeld hoogste grondwaterstand dient dieper dan 0,5 m -mv te liggen |
Meer informatie over:
- wie voert een partijkeuring grond uit
- waaraan is een partijkeuring grond herkenbaar
- wat zijn de eisen aan de kwaliteitsbepaling van de grond
- erkenning, certificatie en accreditatie
Wie voert een partijkeuring grond uit?
Het onderzoek (inclusief de rapportage) naar de kwaliteit van de partij grond dient te worden uitgevoerd door een organisatie die gecertificeerd/ geaccrediteerd en erkend is voor:
Voor een overzicht van erkenningen wordt verwezen naar de website van Bodem+.
Onderzoekstrategie
//Ex-situ partijkeuring:// Onderzoeksstrategie van een ex-situ partijkeuring dient te zijn gebaseerd op de BRL-SIKB 1000 of op de AP04-M.
//In-situ partijkeuring:// De onderzoeksstrategie van een partijkeuring in-situ (indien de grond nog niet is ontgraven) kan naast de BRL-SIKB 1000 of de AP04-M worden gebaseerd op een aantal strategieën in de NEN 5740. De onderzoeksstrategieën die voorzien in voldoende monsternemingsinspanning zijn opgenomen in VKB-protocol 1001 en zijn de volgende:
- TOETS-S (B.10)
- KEU-I (B.12)
- KEU-I-HE (B.14)
Hierbij wordt opgemerkt dat het onderzoek, indien gebaseerd op de NEN 5740, voorzien dient te zijn van een historisch onderzoek conform NVN 5725 of een (beperkt) vooronderzoek (zie VKB-protocol 1001 voor specifieke invulling).
Monstername
Monstername mag enkel worden uitgevoerd door een organisatie die beschikt over een erkenning voor:
- óf de BRL 1000 en over een erkenning voor het volgende protocol:
- VKB-protocol 1001: Monsterneming grond voor partijkeuringen Bouwstoffenbesluit.
- óf door een organisatie die beschikt over een erkenning voor het accreditatieprogramma AP04 en specifiek voor het onderdeel AP04-M.
Analyses
Analyses in het kader van het Bouwstoffenbesluit dienen te worden uitgevoerd in een laboratorium dat is geaccrediteerd en erkend voor het AP04. Zie voor een overzicht van erkenningen de website van Bodem+. Analyses worden uitgevoerd volgens de methode zoals beschreven in het AP04.
Waaraan is een partijkeuring grond herkenbaar?
Een partijkeuring wordt gerapporteerd door de instelling die de partijkeuring heeft uitgevoerd. De rapportage dient voorzien te zijn van het “Keurmerk Kwaliteitswaarborg Bouwstoffenbesluit”:
Het keurmerk mag alleen worden gebruikt indien is voldaan aan de volgende voorwaarden:
- monsterneming heeft plaatsgevonden volgens
- het accreditatieprogramma AP04-M of
- het VKB-protocol 1001
- Monstervoorbewerking en analyses zijn uitgevoerd zoals omschreven in AP04,
- De uitvoerende instanties beschikken over een erkenning (Kwalibo) voor betreffende handelingen.
Indien afwijkende methoden zijn gebruikt of het betreft andere documenten dan onderzoeksrapportages in het kader van het Bouwstoffenbesluit is het gebruik van het kwaliteitskeurmerk niet toegestaan.
Meer informatie over de logo's die in beheer zijn van het SIKB vindt u onder deze link.
Wat zijn de eisen aan de kwaliteitsbepaling van de grond?
Eisen aan de kwaliteitsbepaling staan beschreven in de beoordelingsrichtlijn BRL-SIKB 1000 en in het accreditatieprogramma AP04.
Onderzoeken die zijn uitgevoerd conform de BRL-SIKB 1000 of AP04-M voldoen aan de eisen en voorwaarden uit het Bouwstoffenbesluit en mogen worden voorzien van volgend keurmerk:
Onderzoeken die zijn voorzien van het keurmerk voldoen dus aan de gestelde eisen met betrekking tot:
- onderzoekstrategie
- monstername
- analyse
Eisen aan de onderzoeksstrategie
//Ex-situ partijkeuring://
Onderzoeksstrategie van een ex-situ partijkeuring dient te zijn gebaseerd op de BRL-SIKB 1000 of op de AP04-M (dit document is ingetrokken).
//In-situ partijkeuring://
De onderzoeksstrategie van een partijkeuring in-situ (indien de grond nog niet is ontgraven) kan naast de BRL-SIKB 1000 of de AP04-M worden gebaseerd op een aantal strategieën in de NEN 5740.
De onderzoeksstrategieën die voorzien in voldoende monsternemingsinspanning zijn opgenomen in VKB-protocol 1001 en zijn de volgende:
- TOETS-S (B.10)
- KEU-I (B.12)
- KEU-I-HE (B.14)
Hierbij wordt opgemerkt dat het onderzoek, indien gebaseerd op de NEN 5470, voorzien dient te zijn van een historisch onderzoek conform NVN 5725 of een (beperkt) vooronderzoek (zie VKB-protocol 1001 voor specifieke invulling).
Voor de uitvoering van een partijkeuring conform een van bovenstaande richtlijnen is een erkenning vereist. Zie voor een overzicht van erkenningen de website van Bodem+.
Eisen aan de monstername
Monsterneming vindt plaats volgens voorschriften en eisen van:
- Ofwel: monsterneming volgens de BRL 1000 en het volgende protocol:
- VKB-protocol 1001: Monsterneming grond voor partijkeuringen Bouwstoffenbesluit.
- Ofwel: monsterneming volgens AP04-M (dit document is ingetrokken).
Voor de monstername is een erkenning voor de BRL 1000 of het AP04-M vereist. Zie voor een overzicht van erkenningen de website van Bodem+.
Eisen aan de analyses
Analyses in het kader van het Bouwstoffenbesluit dienen te worden uitgevoerd in een laboratorium dat is geaccrediteerd en erkend voor het AP04. Analyses worden uitgevoerd volgens de methode zoals beschreven in het AP04.
Voor grondanalyses wordt verwezen naar volgende onderdelen van het AP04:
- AP04-V: voorbehandeling monsters
- AP04-SG: samenstelling grond
- AP04-U: uitloogonderzoek
- AP04-E: eluaten onderzoek
Voor de analyse van grond in het kader van het Bouwstoffenbesluit is een erkenning voor het AP04 vereist. Zie voor een overzicht van erkenningen de website van Bodem+.
Eisen aan het stoffenpakket:
De partij moet voldoen aan de samenstellings- en emissie eisen voor alle parameters zoals genoemd in het Bouwstoffenbesluit. Het verdient aanbeveling om de keuze van het analysepakket af te stemmen met het bevoegd gezag.
Het onderzoek naar de kwaliteit van de grond bestaat uit twee delen:
- het samenstellingsonderzoek
- het uitloog-onderzoek
In het samenstellingsonderzoek wordt voor zowel anorganische als organische componenten de concentratie in de grond bepaald. In het uitloog onderzoek wordt, voor anorganische componenten, die in een concentratie groter dan de tussenwaarde zijn aangetoond, de emissie bepaald. Voor nadere toelichting op het stoffenpakket klik hier.
Erkenning, certificatie en accreditatie grond
Voor de uitvoer van werkzaamheden met betrekking tot een partijkeuring grond dient te uitvoerende partij erkend te zijn.
Voor de volgende richtlijnen geldt dat de uitvoerder erkend dient te zijn:
- BRL SIKB 1000 Monsterneming voor partijkeuringen Bouwstoffenbesluit en specifiek voor de volgende protocollen:
- VKB-protocol 1001: Monsterneming grond voor partijkeuringen Bouwstoffenbesluit.
- AP04 Accreditatie programma Bouwstoffenbesluit
Overzichten van afgegeven erkenningen zijn te vinden op de website van Bodem+.
Meer informatie over erkenningen, certificatie en accreditatie - klik hier.