uitbesteden en inhuren
Mogen werkzaamheden worden uitbesteed?
Ja, maar de uitbestedende organisatie moet erop letten dat aan de daarvoor geldende eisen wordt voldaan. De wetgeving staat uitbesteding van werkzaamheden in ieder geval toe, zolang uitbesteding plaatsvindt aan een voor de betreffende werkzaamheid erkende organisatie. In de BRL kunnen aanvullende eisen staan over welk deel van de werkzaamheden wel of niet mag worden uitbesteed en onder welke voorwaarden.
Of uitbesteding ook binnen de voorwaarden van het contract tussen opdrachtgever en opdrachtnemer past, staat los van de wettelijke eisen en de eisen in de BRL.
De daadwerkelijke uitvoering van de uitbestede werkzaamheden moet plaatsvinden door een daartoe erkende organisatie. Bij veldwerk, monsterneming en milieukundige begeleiding moet daarnaast ook de persoon die de werkzaamheden uitvoert op de erkenning van de uitvoerende organisatie zijn geregistreerd.
Iedere beoordelingsrichtlijn van SIKB kent een paragraaf met daarin de eisen aan het uitbesteden. Let er daarbij op dat aan het inhuren van personeel andere eisen worden gesteld. Deze staan ook in iedere beoordelingsrichtlijn van SIKB.
Mogen voor werkzaamheden mensen en materieel worden ingehuurd?
Ja, maar de inhurende organisatie moet erop letten dat zowel mensen als materiaal voldoen aan de daarvoor geldende eisen. In het algemeen geldt: wat voor eigen mensen en materiaal geldt, geldt ook voor ingehuurde mensen en ingehuurd materiaal.
Specifiek voor monsternemers, veldwerkers en milieukundig begeleiders geldt daarbij dat zij moeten worden geregistreerd op de erkenning van de organisatie, c.q. vestiging, waarvoor zij de betreffende werkzaamheden uitvoeren. De ingehuurde personen moeten in dat geval door de inhurende organisatie als eigen personeel worden beschouwd en ook zo worden geregistreerd. De verantwoordelijkheid voor de uitvoering van de werkzaamheden ligt in dit geval bij de inhurende organisatie, die voor de betreffende werkzaamheden moet zijn erkend.
In iedere beoordelingsrichtlijn van SIKB is een paragraaf opgenomen waarin de eisen aan het inhuren zijn uitgewerkt. Let er daarbij op dat aan het uitbesteden van werk andere eisen worden gesteld. Deze staan ook in iedere beoordelingsrichtlijn van SIKB.
Kan een bedrijf, erkend op basis van een certificaat voor BRL SIKB 1000 (resp. BRL SIKB 2000 of BRL SIKB 6000) een geregistreerde monsternemer (resp. veldwerker of MKB-er) inhuren van een niet op basis van dezelfde BRL erkend bedrijf?
Een geregistreerde monsternemer, veldwerker of MKB-er die wordt ingehuurd functioneert binnen het kwaliteitsmanagementsysteem van het inhurende bedrijf. De registratie van de ingehuurde persoon moet daarom gekoppeld worden aan de erkenning van het inhurende bedrijf.
Om dit mogelijk te maken moet de ingehuurde medewerker eerst beoordeeld en geregistreerd worden door de certificerende instelling van het inhurende bedrijf. Daarna kan de ingehuurde medewerker geregistreerd worden op de erkenning van het inhurende bedrijf. Hiervoor moet de wijziging doorgegeven worden aan Rijkswaterstaat, afd. Bodem en Ondergrond.
Dit maakt dat de formele werkgever van de ingehuurde medewerker (de uitlenende organisatie) in principe niet erkend hoeft te zijn voor het betreffende schema. Deze uitlenende organisatie heeft namelijk geen verantwoordelijkheid binnen de uit te voeren werkzaamheden.
Mag een bedrijf zonder erkenning op grond van BRL SIKB 2000 adviseren? Zo ja, mag dat dan ook aan het bevoegde gezag (bijvoorbeeld voor een bouwvergunning of een beschikking)?
Ja, de interpretatie van de in het veld en door het laboratorium aangeleverde gegevens valt buiten de reikwijdte van BRL SIKB 2000 en is ook geen erkende werkzaamheid in het kader van het Besluit bodemkwaliteit. Dat betekent dat in beginsel iedereen deze adviesrapporten mag opstellen.
Het adviesrapport moet wel aantoonbaar maken dat de veldwerkzaamheden en de analyses zijn uitgevoerd door een daartoe erkend veldwerkbureau, respectievelijk laboratorium. Het keurmerk mag worden vermeld op de pagina's waarop de boorprofielen en de analyseresultaten staan. Het is in deze situatie niet toegestaan om het keurmerk in algemene zin, bijvoorbeeld op het titelblad, op te nemen.