Kennis van kwaliteit in bodem en archeologie

EED (Earth Energy Designer)

Vraag:
Kun je EED (Earth Energy Designer) gebruiken om te berekenen of er negatieve interferentie plaatsvindt tussen verschillende gesloten bodemenergiesystemen?

Antwoord:
Nee, dat kan niet.
EED is een ontwerpprogramma voor bodemenergiesystemen.
EED rekent het ontwerp van een bodemenergiesysteem door, waarbij het bodemenergiesysteem bestaat uit één of meerdere bodemwarmtewisselaars die met elkaar verbonden zijn en één hydraulisch circuit vormen.
EED berekent voor een nieuw te plaatsen gesloten bodemenergiesysteem – op basis van de energievraag van het gebouw, gewenste brontemperaturen, de bodemparameters en de toe te passen materialen – het volgende:

  • de minimaal benodigde totale lengte bodemwarmtewisselaar;
  • de optimale plaats (configuratie) van de bodemwarmtewisselaars van het systeem ten opzichte van elkaar;
  • de temperatuur van de circulatievloeistof over de ontwerp-periode.
    (Invoer ontwerpperiode van 5 tot 100 jaar mogelijk. Protocol 11001 schrijft voor om in de ontwerpberekening uit te gaan van een minimale leveringsduur van 25 jaar).

EED kan geen temperatuureffecten tussen (bodemwarmtewisselaars van) verschillende gesloten bodemsystemen bepalen, kan geen verschillende energievraagpatronen op bodemwarmtewisselaars toepassen en kan niet met verschillende lengtes van bodemwarmtewisselaars rekenen. Daarom is EED niet geschikt om interferentie tussen verschillende bodemenergiesystemen te berekenen EED is daarom ook niet geschikt om een integraal ontwerp voor meerdere bodemenergiesystemen (zoals meerdere woningen met elk een eigen bodemenergiesysteem) op te stellen.
Het voorgaande geldt ook voor andere gebruikelijke ontwerpprogramma’s, zoals Ghlepro of EWS.

Vraag:
Hoe kun je dan wel berekenen of er sprake is van interferentie tussen (bestaande en) nieuw te plaatsen gesloten bodemenergiesystemen?

Antwoord:
Hiervoor zijn twee mogelijkheden:

  • Gebruik van ITGBES (Interferentie Tool Gesloten Bodemen Energie Systemen),
    conform de aanwijzingen in Bijlage 2 van de BUM Bodemenergie (‘Methode voor het berekenen van interferentie tussen kleine gesloten bodemenergiesystemen’).
    ITGBES mag worden toegepast mits:
    i) Alleen ‘kleine systemen’ bij de interferentieberekening zijn betrokken. Dat wil zeggen dat het bodemzijdig vermogen van alle in de berekening te betrekken gesloten bodemenergiesystemen kleiner is dan 70 kW per systeem;
    ii) Er ten hoogste 20 ‘kleine systemen’ bij de interferentieberekening zijn betrokken;
    iii) De specifieke warmte- of koudevraag van deze ‘kleine systemen’ kleiner is dan 240 kWh/m/j;
    iv) De grondwaterstroming geen aanleiding geeft om ITGBES niet toe te passen (zie voor uitleg van dit criterium de hiervoor genoemde Bijlage 2 van de BUM Bodemenergie).
    ITGBES kan overigens geen temperatuureffecten tussen de bodemwarmtewisselaars van een systeem bepalen.
  • Gebruik van een geavanceerd programma voor berekening van warmtetransport en grondwaterstroming,
    zoals Feflow, HST3D of MLU. Daarmee kunnen voor alle situaties de onderlinge temperatuureffecten van gesloten bodemenergiesystemen worden berekend, ook voor situaties waarin ITGBES niet toepasbaar is.