Certificering en certificaten
Is het mogelijk om op het certificaat alleen de organisatie te vermelden waaronder dan alle vestigingen vallen, zonder deze apart te noemen? Gevolg zou zijn dat de vestigingen niet meer geaudit hoeven te worden.
Nee, op een certificaat moet duidelijk zijn aangegeven waarover het certificaat gaat. Dat betreft zowel de gecertificeerde werkzaamheden (deze worden benoemd in de titels van de BRL-en, protocollen en eventuele scopes) als de gecertificeerde locaties (deze worden genoemd via de vestigingen of – in geval van BRL SIKB 7500 – (tijdelijke) productielocaties of mobiele installaties).
Voor alle op het certificaat opgenomen werkzaamheden en locaties geldt dat daar - via externe audits – aangetoond moet worden dat zij voldoen aan de eisen van het certificatieschema.
Wanneer een certificaathouder voor de beoordeling van het kwaliteitsmanagementsysteem gebruikt heeft gemaakt van methode 1 (aantonen via ISO 9001-certificaat) en vervolgens overstapt naar methode 3 (het ISO 9001-certificaat wordt ingetrokken, aantonen tegen de kwaliteitseisen in de SIKB-BRL), is dan de eerste audit op basis van methode 3 een initiële audit (dus als toelatingsonderzoek) of een periodieke audit?
De certificaathouder heeft in het verleden, bij de beoordelingen op basis van methode (1), laten zien dat hij kan voldoen aan alle eisen die ISO 9001 aan zijn kwaliteitsmanagementsysteem stelt. Omdat bij methode (3) op een deelverzameling wordt beoordeeld is er geen nieuw toelatingsonderzoek nodig. De audit kan daarom worden uitgevoerd volgens de eisen aan een periodieke audit.
Hoe werkt de extra beoordeling zes maanden na afgifte van het eerste certificaat?
Conform paragraaf 4.7.3 van de bijlage 'Eisen aan certificeringsproces en certificatie-instelling' (in de BRL-en SIKB 1000, 2000, 2100, 6000, 7000, 7500 en 11000) moet een half jaar na het initieel certificatieonderzoek en afgifte van het certificaat een extra beoordeling door de certificatie-instelling plaatsvinden.
NB: Deze extra audits zijn niet van toepassing op organisaties die reeds een SIKB-certificaat hebben en dit willen uitbreiden met een extra protocol of die een tweede (of meer) SIKB-certificaat willen behalen.
Deze extra beoordeling is bedoeld om na te gaan of de certificatie-instelling het met het verstrekken van het certificaat uitgesproken vertrouwen in de beginnende certificaathouder blijvend kan uitspreken. De certificatie-instelling bepaalt zelf welke onderdelen van de werkzaamheden in deze extra steekproef worden meegenomen. Dit hoeft niet elk protocol te zijn.
Als de certificaathouder in het eerste half jaar na het initiële onderzoek geen projecten heeft uitgevoerd vervalt de extra beoordeling. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de uitstelregel van een half jaar. Deze uitstelregel is opgenomen in de betreffende BRL, hoofdstuk 4 (BRL SIKB 2100 en 11000) of de bijlage "Eisen aan certificeringsproces en certificatie-instelling" (de overige BRL-en). Omdat deze uitstelregel slechts eenmaal binnen een auditcyclus van drie jaar mag worden toegepast, kan deze daarna niet meer worden gebruikt voor de opvolgingsaudit(s). Hieruit volgt dat er binnen een jaar na de initiële audit een project uitgevoerd moet worden om te beoordelen. Is dit niet het geval, dan volgt intrekking van het certificaat.
Als de certificaathouder in het eerste half jaar na het initiële onderzoek wel projecten heeft uitgevoerd maar het niet is gelukt een project te bezoeken (bijvoorbeeld door een zeer beperkt aantal werken onder certificaat) wordt een extra beoordeling op kantoor uitgevoerd.
Als een bepaalde werkzaamheid (protocol) sinds het laatste onderzoek niet is uitgevoerd en beoordeeld, dan krijgt de certificaathouder maximaal zes maanden om de werkzaamheid alsnog uit te voeren en te laten beoordelen. Mag in een dergelijke situatie ook het kantooronderzoek met een half jaar worden uitgesteld?
Er zijn twee situaties mogelijk:
1. Voor geen enkel protocol op het certificaat zijn werkzaamheden uitgevoerd:
- De beoordeling van de documentatie en de beoordeling van de implementatie van de documentatie-eisen op vestigingsplaats(en) wordt met maximaal zes maanden uitgesteld;
- Voor alle protocollen: de beoordeling van de implementatie van de eisen aan projecten, te beoordelen op vestigingsplaats(en) alsmede beoordeling van de implementatie van de eisen aan projecten, te beoordelen op uitvoeringslocatie(s) wordt met maximaal zes maanden uitgesteld;
2. Voor één of meer protocollen op het certificaat zijn geen werkzaamheden uitgevoerd, voor één of meer andere protocollen zijn wel werkzaamheden uitgevoerd:
- De beoordeling van de documentatie en de beoordeling van de implementatie van de documentatie-eisen op vestigingsplaats(en) wordt niet uitgesteld
- Voor elk protocol waar wel werkzaamheden zijn uitgevoerd: de beoordeling van de implementatie van de eisen aan projecten, te beoordelen op vestigingsplaats(en) alsmede beoordeling van de implementatie van de eisen aan projecten, te beoordelen op uitvoeringslocatie(s) wordt niet uitgesteld
- Voor elk protocol waar geen werkzaamheden zijn uitgevoerd: de beoordeling van de implementatie van de eisen aan projecten, te beoordelen op vestigingsplaats(en) alsmede beoordeling van de implementatie van de eisen aan projecten, te beoordelen op uitvoeringslocatie(s) wordt met maximaal zes maanden uitgesteld.
Opgemerkt dat bovengenoemd uitstel slechts éénmaal per auditcyclus van drie jaar kan worden verleend.
[Tijdelijke maatregel tot 31 december 2025]
In afwijking van het bovenstaande geldt bij de omzetting van het certificaat voor BRL SIKB 6000 van versie 5.0 naar versie 6.0 resp. het certificaat voor BRL SIKB 7000 van versie 6.0 naar versie 7.0 het volgende:
Er zijn ten tijde van de omzetting van het certificaat geen projecten binnen een protocol (noch onder de Omgevingswet noch onder overgangsrecht) uitgevoerd:
Er is geen project om te beoordelen, de audit op de nieuwe versie van het protocol kan niet plaatsvinden.
In deze situatie kan gebruik worden gemaakt van het half jaar uitstel zoals die geldt voor audits op projecten, waarbij het aangepaste kwaliteitssysteem wel beoordeeld moet worden.
Hiermee kan het certificaat voor de nieuwe versie van het protocol worden afgegeven voor een maximum periode van een half jaar. Indien er binnen deze periode geen projecten zijn beoordeeld dan wordt het betreffende protocol (of bij één protocol: het certificaat) ingetrokken.
Er is ten tijde van de omzetting slechts een deel van de eisen aan een project binnen een protocol te beoordelen (bijv. een project is onderhanden maar nog niet afgerond):
In deze situatie kan het protocol op het certificaat worden opgenomen na
- een positieve beoordeling van het kwaliteitssysteem én
- een positieve beoordeling van de (nieuwe) eisen aan projecten die wel kunnen worden beoordeeld (bijv. verwerving, mandatering en delegeren, melden, uitvoeringsplan, kritische momenten)
Beoordeling van de eisen die vanwege de fasering van het project nog niet te beoordelen zijn (bijv. eisen aan oplevering) kan achterwege blijven. Deze eisen zullen wel in een volgende audit beoordeeld moeten worden.
Mogen twee of meer firmanten van een VOF gebruik maken van ieders ISO9001-certificaten bij de certificering van de VOF voor een SIKB-schema?
Ja, dit kan onder de volgende voorwaarden:
- alle vennoten die samen de VOF vormen zijn ieder voor ISO9001 en voor de betreffende SIKB-BRL gecertificeerd;
- de VOF heeft geen eigen materieel en mensen, maar maakt gebruik van de materialen, (erkende) functionarissen en werkprocedures van de vennoten;
- de vennoten hebben schriftelijk vastgelegd op welke wijze de kwaliteitssystemen van de vennoten binnen de VOF worden toegepast. Het kan zijn dat het systeem van één van de vennoten hierin leidend is, dan wel dat er een analyse is gemaakt waarin de verschillen tussen ieders systemen zijn beschreven en hoe de harmonisatie tussen deze systemen in de praktijk is geregeld. Dit geheel is schriftelijk aantoonbaar en in de praktijk toetsbaar.
Tijdens de audit van de SIKB-BRL voor de VOF toetst de CI, zowel op kantoor als tijdens de projectaudit, of de hierboven genoemde voorwaarden wordt voldaan.
Het bovenstaande geldt ook indien de SIKB-BRL ook een arbozorgsysteem vereist en dit door alle vennoten is ingericht met een VCA-systeem.