FAQ Algemene vragen
In deze rubriek vindt u alle vragen die niet op een specifieke activiteit zijn gericht.
Bestaat er een stappenplan om certificering van stap tot stap te organiseren? Ons bedrijf heeft namelijk geen enkele ervaring met certificatie en BRL's.
Een stappenplan om te komen tot certificering en erkenning in de zin van het Besluit bodemkwaliteit is dan hoofdlijnen als volgt.
- Bepaal voor welke werkzaamheden erkenning nodig is;
- Ga na welk normdocument (BRL met protocol(len)) daarbij hoort. Dit kan via Bijlage C van de Regeling bodemkwaliteit 2022 of het overzicht dat IPLO hiervoor heeft gemaakt;
- Download het normdocument dat voor de werkzaamheden wordt voorgeschreven;
- Ga na of de organisatie al aan de eisen in de BRL en protocollen voldoet en zo niet, wat er nog geregeld moet worden om aan de eisen te kunnen voldoen;
- Richt het kwaliteitssysteem met uitvoeringsprocessen in. Tref voorbereiding om aan de eisen te voldoen waar nog niet aan wordt voldaan;
- Zorg dat de medewerkers voldoen aan de de competentie-eisen, Begin daarmee op tijd want dit kan soms nogal wat doorlooptijd vragen; Voor BRL SIKB 1000, 2000 en 6000 geldt bovendien dat specifieke medewerkers moeten worden geregistreerd bij Rijkswaterstaat Dienst leefomgeving, voordat het certificaat daadwerkelijk afgegeven kan worden. Deze persoonsregistratie kan pas plaatsvinden als de medewerker(s) door de certificatie-instelling zijn beoordeeld;
- Geef een op deze website vermelde certificatie-instelling opdracht om het certificatietraject te begeleiden;
- Onderga de toets (audit) van de certificatie-instelling op kantoor en op locatie(s) en volg de eventuele instructies op. Dit kan leiden tot aanpassingen moet doen aan de organisatie, het kwaliteitssysteem of ultimo de uitvoering van het werk;
- Ontvang bij een positieve beoordeling van de certificatie-instelling het certificaat;
- Vraag met dat certificaat een erkenning aan bij Rijkswaterstaat Dienst leefomgeving;
- Na afgifte van de erkenning wordt deze weergegeven in het zoekmenu erkenningen. Vanaf dat moment mogen de werkzaamheden onder erkenning worden uitgevoerd.
Welke certificatie-instelling kan mijn organisatie begeleiden bij de certificatie?
Via deze link zijn de certificatie-instellingen te vinden die certificatietrajecten uitvoeren op basis van bij SIKB in beheer zijnde documenten.
Waar zijn de BRL's en protocollen te vinden?
Alle zogenoemde normatieve documenten (Beoordelingsrichtlijnen (BRL), protocollen en accreditatieschema's) en informatieve documenten (Handreikingen, Leidraden) die in beheer zijn bij SIKB, zijn in pdf-vorm gratis integraal te downloaden bij SIKB, via de pagina Richtlijnen en protocollen.
Normdocumenten die in beheer zijn bij andere beheerders, zijn via die beheerder te verkrijgen.
Bestaat er een Engelstalige versie van de beoordelingsrichtlijnen en protocollen in beheer bij SIKB?
Van de meeste door SIKB beheerde documenten bestaat alleen een versie in het Nederlands, overigens wel met een beknopte Engelstalige samenvatting van de reikwijdte. De enige uitzondering is protocol 0101, voor de uitwisseling van digitale bodemdata. Dat protocol wordt ook in het Engels beheerd.
Kan een bedrijf dat niet in Nederland is gevestigd ook een certificaat behalen?
Ja, er is geen principieel bezwaar om buitenlandse bedrijven te certificeren, zolang het bedrijf aan alle eisen uit het schema voldoet. Dit is inclusief de daarin opgenomen (verwijzingen naar) parameters en bijbehorende normwaarden (ook al wijken deze af van de ter plaatse geldende waarden).
Controle en beoordeling door de certificerende instantie geschiedt dan tegen de eisen in de BRL en volgende Nederlandse normen.
Er is overigens geen sprake van erkenningsplicht voor werkzaamheden die buiten Nederland worden uitgevoerd, dus ook niet voor het bewerken van (buitenlandse) ernstig verontreinigde grond (met bewerking buiten Nederland).
In het algemeen geldt overigens wel dat voor afzet en toepassing in Nederland van (bewerkte) buitenlandse grond een Milieuverklaring bodemkwaliteit conform Rbk 2022 moet worden overlegd. Dus - voor bewerkte grond- bijv. een partijkeuring conform BRL SIKB 1000. Die monsterneming (en analyse conform AP04) moet dan wel volgens de Nederlandse vereisten worden uitgevoerd.
Zijn er ook cursussen voor de in de BRL's en protocollen beschreven werkzaamheden?
Voor veel activiteiten bestaan cursussen. Kijk op www.bodembreedacademie.nl.