Kennis van kwaliteit in bodem en archeologie

E-RIHS Kennisdialoog Dieet & Gezondheid op 31 oktober 2024

Over archeologisch onderzoek naar voedselbereiding, voedselconsumptie en gezondheid

Methoden en Technieken in de spotlight: Macrobotanie,  Tandsteen, Osteoarcheologie/paleopathologie in samenhang met socio-economisch &  historisch onderzoek, kunsthistorisch onderzoek en epidemiologie
 
Wanneer en hoe laat: donderdag 31 oktober 2024 09.30 tot 12.45 uur
Inloop met koffie en thee vanaf 09.00 uur
Waar: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, Smallepad 5 te Amersfoort
Voor wie: (Senior) KNA Actoren, BA/MA, studenten, PvE-opstellers, beleidsarcheologen en onderzoekers
 
Telt mee als nascholingsactiviteit binnen het Actorregister. Deelname is gratis

Waar gaat deze kennisdialoog over?

Archeologisch onderzoek kan een belangrijke bijdrage leveren aan kennisontwikkeling over voeding en gezondheid in het verleden en soms over de relatie tussen beide. Tandsteen (verkalkte tandplak) kan millennia lang op menselijke skeletten achterblijven. Een toenemend aantal onderzoeken toont aan dat het potentieel heeft om vernieuwende inzichten te geven over de levenswijze/voeding, gezondheid en de leefomgeving van onze voorouders. 
 
Daarom gaat deze kennisdialoog over voedselbereiding, voedselconsumptie en gezondheid in het verleden en hoe dit aan de hand van archeologisch onderzoek onderzocht kan worden. Drie specialisten delen tijdens deze dialoog nieuwe inzichten op basis van de combinatie van traditioneel en (natuur) wetenschappelijk onderzoek binnen de archeologie.  In de aansluitende rondes met dialogen is er alle ruimte voor vragen over hoe u dit vraag-gestuurd kunt toepassen in de archeologische praktijk.
Kortom, een niet te missen dialoog om uw kennis up-to-date te brengen, uzelf na te scholen en tools en inspiratie mee te nemen voor toepassing in de archeologische praktijk.

Programma en aanmelden
U kunt zich hier aanmelden. Deelname is gratis.
Bekijk hier het programma.
De verslagen, filmpjes en presentaties van Kennisdialogen I - IV kunt u hier vinden.