Kennis van kwaliteit in bodem en archeologie

Concept Wijzigingsblad BRL SIKB 7700 1-01 open voor reacties

Minimale afmeting van de vloeistofdichte bodemvoorziening in BRL SIKB 7700 versie 3.0
SIKB is voornemens om in BRL SIKB 7700 versie 3.0 minimale eisen aan de afmeting van vloeistofdichte voorzieningen op te nemen en heeft hier een concept Wijzigingsblad voor opgesteld. Het CCvD Bodembescherming heeft op 7 juni jl. ingestemd met het vrijgeven van Wijzigingsblad BRL SIKB 7700 1-01 voor een openbare kritiekronde. Dit wijzigingsblad zal van 3 september tot 15 oktober openstaan voor een reacties.

Achtergronden
Met het in werking treden van de Omgevingswet en het daaraan gekoppelde Besluit activiteiten leefomgeving (Bal) is de wettelijke eis met betrekking tot de minimale afmeting van de vloeistofdichte bodemvoorziening komen te vervallen. De eis dat de vloeistofdichte bodemvoorziening zich ten minste uit moet strekken vanaf de afleverzuil over een afstand van ten minste de lengte van de afleverslang plus één meter, met een minimum van vijf meter is namelijk niet meer opgenomen in het Bal. Deze eis is al sinds tenminste 1994 (Besluit tankstations milieubeheer) opgenomen geweest in de wetgeving en daarmee voor markt en overheid een vaststaand en geaccepteerd begrip.
Aangezien in de BRL SIKB 7700 geen minimale afmeting is opgenomen en hiervoor altijd is verwezen naar het wettelijk kader, is er nu een situatie ontstaan waarin helemaal geen minimale eisen gesteld worden aan de afmetingen van de vloeistofdichte bodemvoorzieningen bij tankplaatsen (grootschalig tanken onder het Bal). SIKB vindt dit niet wenselijk en is voornemens de BRL SIKB 7700 zo spoedig mogelijk op dit punt aan te passen.

Reageren?
Het CCvD Bodembescherming stelt uw reactie zeer op prijs. Uw reactie wordt betrokken bij het vaststellen van de definitieve versie. Uw commentaar op het ontwerp-wijzigingsblad kunt u d.m.v. het reactieformulier tot en met 15 oktober 2024 mailen naar Jordi Verkade, de secretaris van het CCvD Bodembescherming. Klik hier voor het concept Wijzigingsblad en het reactieformulier.