Kennis van kwaliteit in bodem en archeologie

ABR-Artefactentabel overgenomen in Pakbon/OS17 en datastandaard SIKB0102

Het CCvD Archeologie heeft op 27 maart jl. positief besloten over het overnemen van de ABR-Artefactentabel als wijziging op de Codetabel Artefacttype, behorend bij de pakbon (OS17). De nieuwe codetabel vind je hier. De gewijzigde ABR-Artefactentabel is tot stand gekomen in het project Verbeteracties ABR van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE). De gewijzigde Artefactentabel is in de periode januari 2020 t/m april 2023 ontwikkeld op basis van input uit het veld. Vervolgens is voor de gebruikers de mogelijkheid geweest voor het geven van feedback, die is verzameld en verwerkt door de RCE. Met de oplevering van de verbeterde Artefactentabel is het project Verbeteracties ABR van de RCE afgerond.

De aangepaste lijsten zijn per besluit van het CCvD Datastandaarden op 5 juli jl. ook doorgevoerd in de domeintabel Artefacttype van de datastandaard SIKB0102. Dit houdt in dat de nieuwe codes per direct zijn toegevoegd en de te vervallen codes per 01-01-2025 worden beƫindigd. Beƫindigen houdt in dat ze worden voorzien van een einddatum. Ze kunnen nog wel worden uitgewisseld, maar bij validatie verschijnt er dan een waarschuwing.

Omdat het versiebeheer op het model en domeinwaarden uit elkaar is getrokken, hoeft er geen nieuwe versie van de datastandaard gepubliceerd te worden. De actuele versie van de standaard SIKB0102 vind je hier. De actuele domeintabellen zijn hier te vinden.