Kennis van kwaliteit in bodem en archeologie

Zorgen over beheer en controle van IBC-locaties

AEC-bodemassen mogen van oudsher alleen onder isolatie-, beheers- en controle (IBC-) maatregelen worden toegepast. Toepassen zonder deze maatregelen kan grote gevolgen voor het milieu hebben. Voor een groot deel van de IBC-werken geldt dat deze periodiek geïnspecteerd moeten worden door een daartoe erkend en voor AS SIKB 6900 geaccrediteerde inspectie-instelling. Het doel van de inspectie is om eventuele tekortkomingen in een vroeg stadium op te sporen. Het bevoegd gezag houdt toezicht op de uitvoering van de controles en beoordeelt de resultaten. Indien het bevoegd gezag tekortkomingen constateert moeten maatregelen worden getroffen om deze te ondervangen.

Door SIKB is, in afstemming met de geaccrediteerde inspectiebedrijven, geïnventariseerd bij hoeveel van de bekend zijnde IBC-locaties er inspecties zijn uitgevoerd. Hieruit blijkt dat er bij slechts 60% van de conform AS SIKB 6902 verplicht te inspecteren IBC-locaties daadwerkelijk inspecties worden uitgevoerd. Ook is geconstateerd dat bij de inspecties die wel zijn uitgevoerd een groot aantal gebreken zijn aangetroffen die hersteld moeten worden. Het aantal herinspecties is echter nihil. Beheer en controle laten dus duidelijk te wensen over.

De bevindingen en aanbevelingen zijn door SIKB in afstemming met de geaccrediteerde inspectiebedrijven samengevat in een factsheet. De factsheet is hier te bekijken (onder informatieve documenten).