Oplossingsrichtingen knelpunten interferentie gesloten bodemenergiesystemen - 23 september 2024
23 september 2024, 13.15-16.00 uur
Cursus- en vergadercentrum Domstad | Koningsbergerstraat 9 | 3531 AJ Utrecht
De bijeenkomst is bedoeld voor ontwerpende bedrijven en bevoegde gezagen voor gesloten bodemenergiesystemen.
Aanleiding: ‘op slot gaan’ van nieuwbouwwijken
Ontwerpende bedrijven signaleerden vorig jaar het volgende knelpunt bij het toepassen van de interferentietoets voor kleine gesloten bodemenergiesystemen voor individuele woningen:
Het komt steeds vaker voor dat na melding/plaatsing van een klein aantal gesloten systemen in een nieuwbouwwijk geen andere gesloten systemen in de nabije omgeving kunnen worden geplaatst. Dit op grond van interferentietoets. Dit ‘op slot gaan’ treedt op als de eerder gemelde/geplaatste kleine gesloten ‘buur’-systemen een onderlinge invloed van 1,5 K of meer (waarvoor dan in het ontwerp moet zijn gecompenseerd) op elkaar hebben. Deze vorm van ‘op slot gaan’ is regelmatig aan de orde bij nieuwbouwwijken met gefaseerde bouw, door verschillende partijen, van rijtjeswoningen of van twee-onder-één-kap woningen. Soms treedt dit ook op bij gefaseerde bouw door verschillende partijen van vrijstaande woningen op kleine kavels.
De verwachting is dat dit probleem, gezien de woningbouw-opgave en de energietransitie, in de toekomst steeds vaker zal optreden. In de praktijk worden bij het ‘op slot gaan’ verschillende oplossingen gezocht. Een oplossing is om de volgende systemen in de nabije omgeving dermate robuust te ontwerpen dat de temperatuur-invloed op eerder gemelde systemen verwaarloosbaar is (< 0,1 K). Een andere oplossing is om toestemming te vragen voor gebruik van de temperatuurmarge (indien aanwezig) in het ontwerp van de eerder gemelde systemen. Dergelijke oplossingen zijn niet altijd haalbaar. Meer robuuste oplossingen zijn gewenst.
Graag horen wij uw reactie op het voorstel voor de oplossingsrichtingen
In SIKB-verband is een klein comité met deskundigen vanuit omgevingsdiensten en ontwerpende bedrijven aan de slag gegaan met het vraagstuk hoe het ‘op slot gaan’ te voorkomen. Het comité heeft een aantal oplossingsrichtingen geformuleerd. De implementatie daarvan vergt aanpassing van Bijlage 2 van de BUM Bodemenergie GBES én van Protocol 11001. Voordat we dergelijke aanpassingen in gang zetten, toetsen we op 23 september graag het draagvlak voor de geformuleerde oplossingsrichtingen bij ontwerpende bedrijven en bevoegde gezagen.
Aanmelden
Wilt u deelnemen aan de bijeenkomst en meedenken in de keuzes over de voorgestelde oplossingsrichtingen? Meldt u dan aan via dit aanmeldformulier.
Een week voor de bijeenkomst ontvangt u het programma voor de bijeenkomst. Ook ontvangt u dan het advies dat door het klein comité is opgesteld en de rapportage van de berekeningen die zijn uitgevoerd om de effecten van de voorgestelde oplossingsrichtingen te onderzoeken.