Kennis van kwaliteit in bodem en archeologie

Interpretatiedocument BRL SIKB 7500 “Bewerken van verontreinigde grond en baggerspecie”.

Voor de BRL SIKB 7500 “Bewerken van verontreinigde grond en baggerspecie” is een interpretatiedocument vastgesteld. Het betreft vooral aanpassingen in verband met wijzigingen van de regelgeving.

Het betreft vooral aanpassingen in verband met wijzigingen van de regelgeving. De aanpassingen hebben betrekking op:
In BRL SIKB 7500 is (nadrukkelijker) verwoord dat uitbesteding van “kritische onderdelen” alleen aan een andere op grond van het besluit bodemkwaliteit erkend bedrijf voor BRL SIKB 7500 mag plaatsvinden. Ook is –in lijn met andere schema”s voor bodembeheer- nu beschreven, dat uitstel van opvolgingsaudits onder voorwaarden en voor een beperkte periode kan plaatsvinden, indien geen of te weinig werkzaamheden onder het schema worden uitgevoerd.
In protocol 7511 is de (vermeende) koppeling van certificatie-mogelijkheden en vergunningplicht krachtens de Wet milieubeheer geschrapt, onder andere gelet op het Activiteitenbesluit. Ook is in protocol 7511 verduidelijkt dat baggerspecie na rijping/ontwatering niet standaard als grond moet worden aangemerkt. Hierbij is volgens het Besluit bodemkwaliteit de uiteindelijke toepassing op landbodem dan wel in oppervlaktewater immers maatgevend.
Gelet op het vervallen van de zogenaamde baggerspecieverklaring en Wbm-heffing voor grondreinigingsresiduen, zijn tenslotte de daarmee samenhangende teksten in de BRL en beide protocollen geschrapt. Klik hier voor de actuele versie van het interpretatiedocument.
De beschreven aanpassingen kunnen per direct door de markt worden gebruikt als onderdeel van de vigerende versie (versie 3.1) van de BRL en protocollen 7510 (versie 3.1) en 7511 (versie 3.0), maar moeten uiterlijk 1 juli 2013 zijn geïmplementeerd.