Kennis van kwaliteit in bodem en archeologie

AS SIKB 1000 “Monsterneming voor partijkeuringen”

Voor AS SIKB 1000 “Monsterneming voor partijkeuringen” is een aangepast interpretatiedocument beschikbaar. In dit interpretatiedocument zijn ook aanpassingen voor protocol 1001 (Grond en baggerspecie) doorgevoerd.

Voor AS SIKB 1000 “Monsterneming voor partijkeuringen” is een aangepast interpretatiedocument beschikbaar. In dit interpretatiedocument zijn ook aanpassingen voor protocol 1001 (Grond en baggerspecie) doorgevoerd.
De aanpassingen hebben betrekking op:Het gebruik van juiste dichtheden voor verschillende grondsoorten (interpretatie 4). Voor de uitvoering van een juiste partijkeuring is het immers gewenst dat vóór en tijdens de monsterneming de goede waarde voor de relatieve dichtheid en soortelijke massa van het te onderzoeken materiaal wordt gebruikt teneinde de omrekening van vaste m3”s in het veld naar tonnen goed te laten plaatsvinden.
Met de nieuwe interpretatie (5) wordt monstervoorbehandeling in het veld voor relatief grove grond mogelijk gemaakt. Hiermee wordt voorkomen dat zeer grote monstervolumes en –gewichten bij het laboratorium moeten worden aangeboden.
Monsterneming van asbesthoudende grond. Om knelpunten in de praktijk weg te nemen en tot een uniforme werkwijze te komen, is een instructie voorbereid met als doel het eenduidig integreren van de bemonsteringsstrategie ter bepaling van (het gemiddeld gehalte aan) asbest in een partij binnen het bestaande kader van protocol 1001. Met deze nieuwe interpretatie (6) is ook een nieuwe bijlage 7 aan protocol 1001 toegevoegd.
Het gebruik van steekbussen. Met de nieuwe interpretatie (7) is protocol 1001 in lijn gebracht met de voorschriften uit AP04-V en AP04-SG en wordt de indruk weggenomen dat de steekbussen nu afzonderlijk zouden (moeten) worden geanalyseerd.Klik hier voor de actuele versie van het interpretatiedocument.
De beschreven aanpassingen kunnen per direct door de markt worden gebruikt als onderdeel van de vigerende versie (versie 1.1) van AS SIKB 1000 en protocollen 1001 en 1002 (versie 2.0), maar moeten uiterlijk 1 mei 2013 zijn geïmplementeerd.