Nieuwsbrief Tussen bodem en ondergrond, 9e jaargang, nr. 7 – 9 april 2025
Deze nieuwsbrief is powered by Expertise Netwerk Bodem en Ondergrond

Webversie? Klik dan hier
Tussen bodem en ondergrond

Uit het netwerk

JongBodem over AI-toepassingen in ons vakgebied

“AI en de invloed op ons huidige en toekomstig werk is veel in het nieuws. In de bodem- en ondergrondsector hoor je er nog niet veel over, terwijl er wel al van alles gebeurt”, vertelt Sven Verweij van JongBodem. Daarom organiseerden JongBodem en het BodemBreed Forum op 24 maart 2025 deze hybride bijeenkomst over de rol van kunstmatige intelligentie (AI) in het beheer en onderzoek van de bodem en ondergrond. Dit was de eerste keer dat BodemBreed Forum en JongBodem samen een activiteit organiseerden en geslaagd was het zeker. Lees verder.


Foto: Ernestien Honning

Op de voorgrond

Meer onderzoek nodig naar natuurgevolgen door gebruik gewasbeschermingsmiddelen in lelieteelt

Raad van State

Er is meer onderzoek nodig naar de gevolgen voor de natuur bij het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen in de lelieteelt. Uit het beschikbare onderzoek kan namelijk niet uitgesloten worden dat deze middelen negatieve gevolgen hebben voor Natura 2000-gebieden. Dit blijkt uit een uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State van 2 april 2025. Lees verder.


Foto: Pixabay

Actueel

Commissiedebat Mijnbouw: minister Hermans voor strikte bescherming van grondwater

VEWIN

Op 3 april debatteerden Tweede Kamerleden tijdens het Commissiedebat Mijnbouw met minister Sophie Hermans van Klimaat en Groene Groei (KGG). Het debat ging vooral over de (hernieuwde) mijnbouw in de vorm van gasboringen in specifieke regio’s zoals Groningen, de Waddenzee en Limburg. Maar ook de risico’s van geothermie voor grondwater bestemd voor de drinkwatervoorziening kwamen aan de orde. Lees verder.


Foto: Pixabay

Openbare reactieronde BRL SIKB 12000 ‘Tijdelijke grondwaterbemaling’

SIKB

SIKB heeft de ontwerpversie 3.0 van de BRL SIKB 12000 ‘Tijdelijke grondwaterbemaling’ gepubliceerd voor een openbare reactieronde. De BRL SIKB 12000 bevat voorschriften om de kwaliteit van het werk van bemalers en bemalingsadviseurs te waarborgen. De ontwerpversie 3.0 bevat wijzigingen om beter aan te sluiten bij de praktijk. Tot en met 19 mei 2025 kunt u reageren op het ontwerp. Lees verder.


Foto: SIKB

Kamerbrief: Wet Bro is doeltreffend en doelmatig

Basisregistratie Ondergrond

Minister Mona Keijzer (VRO) heeft de Eerste en Tweede Kamer geïnformeerd over de resultaten van de evaluatie van de Wet basisregistratie ondergrond. Kort samengevat is de conclusie dat de Wet Bro momenteel doeltreffend en doelmatig is. Maar de BRO kan nog doeltreffender zijn, als het bewustzijn en kennisniveau over de ondergrond bij medeoverheden op peil wordt gebracht en de gebruiksvriendelijkheid wordt verbeterd. Lees verder.


Beeld: Basisregistratie Ondergrond

Wijziging Regeling bodemkwaliteit 2022 (actualisatie bijlage C)

Informatiepunt Leefomgeving

Op 31 maart 2025 is een wijziging van de Regeling bodemkwaliteit in de Staatscourant geplaatst. Deze wijzigingsregeling actualiseert de tabel van bijlage C van de Regeling bodemkwaliteit 2022, waarin de normdocumenten zijn opgenomen die binnen het Kwalibo-stelsel gebruikt moeten worden. De wijziging trad in werking op 1 april 2025. Lees verder.


Foto: Pixabay

Uitdagingen in het waterbeheer leiden tot hogere investeringen waterschappen

Unie van Waterschappen

De waterschappen gaan gezamenlijk 3,1 miljard euro per jaar investeren in de periode 2025-2029, in totaal dus ruim 15 miljard euro. Dat blijkt uit een inventarisatie van de Unie van Waterschappen. Er zijn met name meer investeringen nodig in de veiligheid van de dijken en het verbeteren van de rioolwaterzuivering. Lees verder.


Foto: Pixabay

Aanmelden nieuwsbrief
8-10 april 2025, Wageningen
Soil Health Now! Conference (UITVERKOCHT)
9 april 2025, Groningen
From Underground to Mainstream
10 april 2025, Delft
Kunstwerkenfestival
10 april 2025, Amersfoort
K&I Café: Waterveiligheidslandschappen
17 april 2025, Utrecht
Symposium Bodem Breed (UITVERKOCHT)
16 en 17 april 2025, Houten
Nationale Klimaat Expo
18 april 2025, Limburg
Excursie Bodem van het Jaar 2025 (VOL)
 

Uitgelicht

Hoe wordt de Bodemkaart van Nederland gemaakt en wat kun je er mee?

Atlas Leefomgeving

Op 22 april is er een Inspiratiesessie over de Bodemkaart van Nederland. Tijdens deze online sessie wordt verteld hoe de kaart wordt gemaakt en krijg je een kijkje achter de schermen. Ook kom je te weten hoe je zelf met deze kaart aan de slag kunt.
Lees verder.


Foto: RIVM

Deel deze nieuwsbrief:

Twitter 

Afbraak dam in Julianakanaal gestart: 11 april 2025 weer scheepvaart

Rijkswaterstaat

Rijkswaterstaat is 3 april 2025 begonnen met het afbreken van de tijdelijke dam in het Julianakanaal. Het Julianakanaal heeft de afgelopen 8 maanden drooggestaan over een lengte van 4 km. Inmiddels is het kanaal weer vol water gezet.
Lees verder.


Foto: Rijkswaterstaat

Water- en bodem sturend: ruimtelijke restricties niet te verenigen met woningbouwdoelstellingen

Economisch Instituut voor de Bouw

Het Ruimtelijk Afwegingskader, zoals opgesteld onder het kabinet Rutte IV, vereist ingrijpende maatregelen rond 220.000 woningen, een kwart van de nationale woningbouwopgave.
Lees verder.


Foto: Pixabay

‘Maatschappelijke aspecten zijn net zo belangrijk als technologie'

Rijksuniversiteit Groningen

De ondergrond kan een cruciale rol spelen in de energietransitie. Maar hoe kunnen we ervoor zorgen dat we de energiebehoefte in balans brengen met de belangen van het milieu en de samenleving?
Lees verder.


Foto: Pixabay

Droogteseizoen start vroeger dit jaar

Rijkswaterstaat

Na een zeer nat 2024 met veel regen en volle rivieren, staan we nu op een keerpunt naar een drogere situatie. Dat is nu al te merken. Het is zonniger en er viel minder regen in de maanden februari en maart.
Lees verder.


Foto: Rijkswaterstaat

Boek Landschappen van Nederland

Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed

Op 26 maart is het boek 'Landschappen van Nederland. Handboek voor de geschiedenis van onze leefomgeving' gepresenteerd. In het boek zijn ook veel nieuwe, vaak speciaal voor dit boek gemaakte kaarten opgenomen.
Lees verder.


Foto: Pixabay

Achtergrond en opinie

Water verdient het: sociaal-economische aandacht voor water is hard nodig

Sociaal-Economische Raad

Column van: Annemieke Nijhof, algemeen directeur van Deltares.
Hoe komt het toch dat bijna niemand weet wat een liter water uit de kraan kost? Of wie we moeten bellen als er water in de kelder staat, wat waterschappen doen, wie verantwoordelijk is voor de dijken, het kustonderhoud en het zuiveren van ons afvalwater. Mijn antwoord op deze vragen ervaar ik als een compliment én een probleem voor de watersector. Lees verder.


Foto: Pixabay

  
Powered by Expertisenetwerk Bodem en Ondergrond (ENBO) dat bestaat uit:

Expertise Netwerk Bodem en Ondergrond

info@expertisebodemenondergrond.nl / www.expertisenetwerkbodemenondergrond.nl

Klik hier om u af te melden voor deze e-mails.