Nieuwsbrief Tussen bodem en ondergrond, 9e jaargang, nr. 6 – 25 maart 2025
Deze nieuwsbrief is powered by Expertise Netwerk Bodem en Ondergrond

Webversie? Klik dan hier
Tussen bodem en ondergrond

Uit het netwerk

Roadshow Bodembescherming: van wetgeving naar uitvoeringspraktijk

In de Omgevingswet en het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal), beiden sinds 1 januari 2024 van kracht, zijn de regels voor ruimtelijke projecten gebundeld. Daarmee is het vergunnen en handhaven van ruimtelijke projecten makkelijker geworden. Tegelijkertijd heeft dit ingrijpende veranderingen met zich meegebracht voor het werkveld van Vergunningverlening, Toezicht en Handhaving. De Roadshow Bodembescherming informeert betrokkenen over de wijzigingen in de wet- en regelgeving. De Roadshow gaat nu het tweede jaar in. We spraken erover met Jordi Verkade (SIKB), Marc Bergijk (ODI/VDV) en Alfred Sneller (Omgevingsdienst Veluwe). Lees verder.


Foto: Eigen foto - Jordi Verkade - Alfred Sneller

Op de voorgrond

Bodem Noordzee laat zien dat zeespiegel veel sneller kan stijgen dan gedacht

Change Inc.

Duizenden jaren geleden kon je nog van Scheveningen naar Dover lopen, tot de zeespiegel plots steeg en een heel landschap verdween. Geoloog Marc Hijma (Deltares) publiceerde 19 maart 2025 in Nature zijn onderzoek dat laat zien dat zo’n plotselinge zeespiegelstijging opnieuw kan gebeuren. "Het toont hoe gevoelig de zeespiegel is voor klimaatverandering." Lees verder.


Foto: Pixabay

Actueel

Wijziging toepassingseisen thermische gereinigde grond

Informatiepunt Leefomgeving

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat bereidt als onderdeel van de eerste fase van de herijking bodemregelgeving een wijziging voor van de Regeling bodemkwaliteit 2022. De wijziging gaat over het toepassen van thermisch gereinigde grond (TGG). Lees verder.


Foto: Pixabay

Aanpak drinkwatertekort na 2030 vraagt om besparing en gebruik van nieuwe bronnen

RIVM

Bestaande bronnen voor drinkwater zijn na 2030 mogelijk niet voldoende om aan de stijgende vraag te voldoen. Daarom is het belangrijk in te zetten op besparing en op nieuwe bronnen voor drinkwater. Om onnodige zuivering te voorkomen is het daarnaast belangrijk om alle waterbronnen voor drinkwater zo schoon mogelijk te houden. Lees verder.


Foto: Pixabay

Kamerbrief Handreiking zorgplicht bij bodemverontreiniging met PFAS

IPLO

Staatssecretaris Jansen van Openbaar Vervoer en Milieu stuurt de Tweede Kamer de Handreiking 'Zorgplicht onder artikel 13 Wet bodembescherming bij bodemverontreiniging met PFAS'. Hij gaat in op de focus en de bredere context van de handreiking. Lees verder.


Foto: Pixabay

Nieuwe metingen naar radon op specifieke werkplekken

RIVM

Op een aantal bijzondere werkplekken, zoals in mergelgrotten en bij drinkwaterbedrijven, kan er meer radon in de lucht zitten dan gemiddeld. De blootstelling van werknemers aan radon kan hier hoger zijn dan op andere werkplekken. Dat blijkt uit onderzoek van het RIVM. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) kan bepalen of extra maatregelen op deze werkplekken nodig zijn. Lees verder.


Foto: Pixabay

2024: Aanpak bodemverontreiniging met onaanvaardbare risico's

Informatiepunt Leefomgeving

Het Directeurenoverleg Bodem heeft op 17 maart 2025 de voortgangsrapportage over de aanpak van bodemverontreiniging met onaanvaardbare risico’s voor 2024 vastgesteld. Jaarlijks wordt in het kader van de bestuurlijke afspraken bodem de voortgang van de aanpak van bodemverontreiniging met onaanvaardbare risico’s gemonitord. Lees verder.


Foto: Foto: Pixabay

Motie aangenomen tegen verbod op vochtige doekjes met kunststof

Unie van Waterschappen

In de Tweede Kamer is vandaag gestemd over de motie Boutkan/Buijsse die af wil zien van een verbod op vochtige doekjes met kunststof. Met 73 stemmen voor en 72 stemmen tegen is de motie aangenomen. De Unie van Waterschappen en Stichting RIONED zijn niet blij met deze motie. Waterschappen en gemeenten maken veel kosten door verstoppingen met doekjes. Lees verder.


Foto: Unie van Waterschappen

Rijksbreed samenwerken voor een gezonde bodem

College van Rijksbouwmeester en Rijksadviseurs

Volgens het College van Rijksbouwmeester en Rijksadviseurs (CRa) kan rijksbreed samenwerken aan gezonde bodems de relatie tussen beleid en uitvoering versterken. Daarnaast biedt dit kansen om de interdepartementale integraliteit van het bodembeleid een impuls te geven. Gezonde bodems zijn immers ook positief om beleidsdoelen te halen voor o.a. leefbare steden, voedselzekerheid, klimaatadaptatie en waterkwaliteit en -kwantiteit. Lees verder.


Foto: Pixabay

Aanmelden nieuwsbrief
27 maart 2025, Harderwijk
Nationaal Funderingscongres
27 maart 2025, Den Bosch
Waterinfodag
31 maart 2025, Utrecht
COB-Jubileumcongres
31 maart 2025, online
Ontdek de nieuwe norm NEN 6693
2 april 2025, Gouda
Netwerkevenement Bodem & Technologie
4 april 2025, online
Incorporating Soil Health into urban development projects
8-10 april 2025, Wageningen
The Soil Health Now Conference 2025
17 april, Utrecht
Symposium Bodem Breed
 

Uitgelicht

K&I Café: Waterveiligheidslandschappen

10 april 2025, Amersfoort

Op 10 april organiseert Deltares het Kennis- en Innovatiecafé voor overheden, kennisinstellingen en professionals over de methodiek van Waterveiligheidslandschappen om een veilige en toekomstbestendige leefomgeving te creëren. De casus Zwolle wordt als voorbeeld gepresenteerd.
Lees verder.


Foto: Reframing Studio

Deel deze nieuwsbrief:

Twitter 

Rioolbedrijven zuiverden meer, maar minder goed

Binnenlands Bestuur

Door het kletsnatte najaar verwerkten de rioolwaterzuiveringsinstallaties in 2023 een recordhoeveelheid van 2,25 miljard kubieke meter rioolwater. Dat is een kwart meer dan het jaar daarvoor. Stikstof en fosfor bleven vaker in het gezuiverde water achter.
Lees verder.


Foto:Pixabay

Nieuwe versie modellen DGM, REGIS II en GeoTOP

Basisregistratie Ondergrond

Van de BRO-modellen DGM, REGIS II en GeoTOP is vanaf 17 maart 2025 een nieuwe versie beschikbaar. Bekijk voor meer informatie over de wijzigingen in de modellen de toelichtende memo van het model op de pagina toelichting van BROloket.
Lees verder.


Beeld: BROloket

Handboek bodem als basis voor verstedelijking

Deltares

Het onderzoeksproject Op Bodembasis laat zien dat naast draagkracht ook eigenschappen als culturele verbinding, waterbeheer en biodiversiteit een sleutelrol spelen bij het realiseren van veerkrachtige en toekomstbestendige steden.
Lees verder.


Foto: Pixabay

Zwitserse startup Oxyle verwijdert en vernietigt PFAS op moleculair niveau

WaterForum

Oxyle presenteerde tijdens Aquatech de technologie om PFAS-moleculen via geavanceerde laagtemperatuur katalytische oxidatie op moleculair niveau te verwijderen en te vernietigen.
Lees verder.


Foto: Pixabay

Zeespiegelspel creëert klimaatbewustzijn bij jongeren

Universiteit Utrecht

Kan een bordspel jongeren bewuster maken van zeespiegelstijging? Onderzoeker Nieske Vergunst ging aan de slag met die vraag. Ze ontwierp een Zeespiegelspel, speelde het met jongeren en analyseerde de impact.
Lees verder.


Beeld: Universiteit Utrecht

Nieuwe uitgave van ‘Geology of the Nederlands’

Geologische Dienst Nederland

Een nieuwe uitgave van ‘Geology of the Nederlands’ is onlangs gepubliceerd. Het is een uitgebreid naslagwerk voor geologen, ingenieurs, beleidsmakers en iedereen die interesse heeft in de ondergrond van Nederland.
Lees verder.


Beeld: TNO - Geologische Dienst Nederland

Nieuwe zoutdam beïnvloedt waterbeheer en gebruik sluizen IJmuiden

Rijkswaterstaat

Rijkswaterstaat heeft vastgesteld dat Zoutdam IJmuiden de waterafvoer via het Spui- en Gemaalcomplex IJmuiden meer beïnvloedt dan vooraf was voorzien. Dit is ook de conclusie van Deltares, dat in opdracht van Rijkswaterstaat de situatie heeft geanalyseerd.
Lees verder.


Foto: Rijkswaterstaat

Achtergrond en opinie

Regering haalt opslag kernafval in Drentse zoutkoepels dichterbij

RTV Drenthe

Het kabinet wil veel eerder een besluit nemen over waar we definitief ons kernafval laten. Niet pas in 2100 maar de komende jaren moet duidelijk worden waar de eindberging van radioactief afval moet komen. 75 jaar eerder dus.
En daarmee zijn de Drentse zoutkoepels weer volop in beeld als opslagplek. Ook loopt er een zogenoemde informatie- en zienswijze-procedure, maar dat weet bijna niemand. Lees verder.


Foto: Pixabay

  
Powered by Expertisenetwerk Bodem en Ondergrond (ENBO) dat bestaat uit:

Expertise Netwerk Bodem en Ondergrond

info@expertisebodemenondergrond.nl / www.expertisenetwerkbodemenondergrond.nl

Klik hier om u af te melden voor deze e-mails.