Uit het netwerk
Roadshow Bodembescherming: van wetgeving naar uitvoeringspraktijk
In de Omgevingswet en het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal), beiden sinds 1 januari 2024 van kracht, zijn de regels voor ruimtelijke projecten gebundeld. Daarmee is het vergunnen en handhaven van ruimtelijke projecten makkelijker geworden. Tegelijkertijd heeft dit ingrijpende veranderingen met zich meegebracht voor het werkveld van Vergunningverlening, Toezicht en Handhaving. De Roadshow Bodembescherming informeert betrokkenen over de wijzigingen in de wet- en regelgeving. De Roadshow gaat nu het tweede jaar in. We spraken erover met Jordi Verkade (SIKB), Marc Bergijk (ODI/VDV) en Alfred Sneller (Omgevingsdienst Veluwe). Lees verder.

Foto: Eigen foto - Jordi Verkade - Alfred Sneller
Op de voorgrond
Bodem Noordzee laat zien dat zeespiegel veel sneller kan stijgen dan gedacht
Change Inc.
Duizenden jaren geleden kon je nog van Scheveningen naar Dover lopen, tot de zeespiegel plots steeg en een heel landschap verdween. Geoloog Marc Hijma (Deltares) publiceerde 19 maart 2025 in Nature zijn onderzoek dat laat zien dat zo’n plotselinge zeespiegelstijging opnieuw kan gebeuren. "Het toont hoe gevoelig de zeespiegel is voor klimaatverandering." Lees verder.

Foto: Pixabay
Actueel
Wijziging toepassingseisen thermische gereinigde grond
Informatiepunt Leefomgeving
Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat bereidt als onderdeel van de eerste fase van de herijking bodemregelgeving een wijziging voor van de Regeling bodemkwaliteit 2022. De wijziging gaat over het toepassen van thermisch gereinigde grond (TGG). Lees verder.

Foto: Pixabay
Aanpak drinkwatertekort na 2030 vraagt om besparing en gebruik van nieuwe bronnen
RIVM
Bestaande bronnen voor drinkwater zijn na 2030 mogelijk niet voldoende om aan de stijgende vraag te voldoen. Daarom is het belangrijk in te zetten op besparing en op nieuwe bronnen voor drinkwater. Om onnodige zuivering te voorkomen is het daarnaast belangrijk om alle waterbronnen voor drinkwater zo schoon mogelijk te houden. Lees verder.

Foto: Pixabay
Kamerbrief Handreiking zorgplicht bij bodemverontreiniging met PFAS
IPLO
Staatssecretaris Jansen van Openbaar Vervoer en Milieu stuurt de Tweede Kamer de Handreiking 'Zorgplicht onder artikel 13 Wet bodembescherming bij bodemverontreiniging met PFAS'. Hij gaat in op de focus en de bredere context van de handreiking. Lees verder.

Foto: Pixabay
Nieuwe metingen naar radon op specifieke werkplekken
RIVM
Op een aantal bijzondere werkplekken, zoals in mergelgrotten en bij drinkwaterbedrijven, kan er meer radon in de lucht zitten dan gemiddeld. De blootstelling van werknemers aan radon kan hier hoger zijn dan op andere werkplekken. Dat blijkt uit onderzoek van het RIVM. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) kan bepalen of extra maatregelen op deze werkplekken nodig zijn. Lees verder.

Foto: Pixabay
2024: Aanpak bodemverontreiniging met onaanvaardbare risico's
Informatiepunt Leefomgeving
Het Directeurenoverleg Bodem heeft op 17 maart 2025 de voortgangsrapportage over de aanpak van bodemverontreiniging met onaanvaardbare risico’s voor 2024 vastgesteld. Jaarlijks wordt in het kader van de bestuurlijke afspraken bodem de voortgang van de aanpak van bodemverontreiniging met onaanvaardbare risico’s gemonitord. Lees verder.

Foto: Foto: Pixabay
Motie aangenomen tegen verbod op vochtige doekjes met kunststof
Unie van Waterschappen
In de Tweede Kamer is vandaag gestemd over de motie Boutkan/Buijsse die af wil zien van een verbod op vochtige doekjes met kunststof. Met 73 stemmen voor en 72 stemmen tegen is de motie aangenomen. De Unie van Waterschappen en Stichting RIONED zijn niet blij met deze motie. Waterschappen en gemeenten maken veel kosten door verstoppingen met doekjes. Lees verder.

Foto: Unie van Waterschappen
Rijksbreed samenwerken voor een gezonde bodem
College van Rijksbouwmeester en Rijksadviseurs
Volgens het College van Rijksbouwmeester en Rijksadviseurs (CRa) kan rijksbreed samenwerken aan gezonde bodems de relatie tussen beleid en uitvoering versterken. Daarnaast biedt dit kansen om de interdepartementale integraliteit van het bodembeleid een impuls te geven. Gezonde bodems zijn immers ook positief om beleidsdoelen te halen voor o.a. leefbare steden, voedselzekerheid, klimaatadaptatie en waterkwaliteit en -kwantiteit. Lees verder.

Foto: Pixabay