Nieuwsbrief Tussen bodem en ondergrond, 9e jaargang, nr. 5 – 11 maart 2025
Deze nieuwsbrief is powered by Expertise Netwerk Bodem en Ondergrond

Webversie? Klik dan hier
Tussen bodem en ondergrond

Uit het netwerk

Marie-Claire Eichhorn over de knop ‘Aanlevering naar de BRO’

Vanaf 1 juli 2025 zijn gegevens van Milieukwaliteit een verplicht onderdeel van de Basisregistratie Ondergrond (BRO). Bronhouders zijn verplicht om die gegevens aan te leveren en te gebruiken. Leveranciers van bodemapplicaties zijn voor bronhouders aan de slag gegaan om ervoor te zorgen dat het aanleveren van gegevens over de Milieukwaliteit van de bodem aan de Basisregistratie Ondergrond straks zo eenvoudig mogelijk is. Marie-Claire Eichhorn, productowner bij Nazca (Visma Roxit), vertelt over de stand van zaken van de softwareontwikkeling en hoe ze de collectieve aanlevering van bestaande data organiseert in samenwerking met bronhouders. Lees verder.


Foto: Roxit (2024). Tegel18 lancering, Arnhem

Op de voorgrond

PBL-raming 2030 over EU-emissiedoelen luchtverontreiniging en nationale doelen stikstofdepositie

Planbureau voor de Leefomgeving

De uitstoot van luchtverontreinigende stoffen is de afgelopen decennia sterk gedaald en zal de komende jaren naar verwachting blijven dalen. Maar ondanks een forse daling van de ammoniakuitstoot door onder meer het vervallen van de derogatie, liggen wettelijke nationale doelen voor stikstofdepositie op natuur ver buiten bereik. Lees verder.


Foto: Pixabay

Actueel

Microplastics in het vizier: vorderingen in de drinkwatersector

H2O

Sinds 2013 doet de drinkwatersector onderzoek naar de ontwikkeling van meetmethoden en de mogelijke invloed van microplastics op de drinkwaterproductie. Dit artikel biedt een perspectief op de ontwikkelingen in het bedrijfstakonderzoek van Nederlandse drinkwaterbedrijven en De Watergroep in Vlaanderen. Lees verder.


Foto: KWR

Grootschalig seismisch onderzoek metropoolregio Amsterdam start in najaar 2025

SCAN

EBN gaat een grootschalig seismisch onderzoek in de metropoolregio Amsterdam uitvoeren. Dit doet EBN in samenspraak met Gemeente Amsterdam en Vattenfall. Het doel van dit onderzoek is het verzamelen van meer gedetailleerde data over de ondergrond, die nodig is voor de ontwikkeling van aardwarmte als duurzame bron. Lees verder.


Foto: SCAN

De Nederlandse schat aan ondergronddata: mogelijk gemaakt door Wet Bro

TNO

Nederland heeft een van de best gekende ondergronden ter wereld, mede dankzij de Basisregistratie Ondergrond (BRO). Deze registratie is het resultaat van meer dan honderd jaar aandacht en investering in ondergrondonderzoek. De kennis over de ondergrond helpt ons bij belangrijke keuzes voor de energietransitie en de inrichting van Nederland voor infrastructuur of woningen. Lees verder.


Beeld: TNO

Pilot Nieuwe bodemkracht voor Twente

VNG

Twente zet in op vitale bodems en samenwerking tussen gemeenten. Hengelo onderzoekt samen met de regio Twente, Omgevingsdienst Twente en kennisinstelling Saxion hoe een gezonde bodem kan bijdragen aan een duurzame leefomgeving. De pilot richt zich niet alleen op het vergroten van bodemkennis, maar ook op het versterken van samenwerking tussen gemeenten. Lees verder.


Foto: Pixabay

Aandacht nodig voor ZZS bij nieuwe recyclemethode plastic afval

RIVM

Van plastic afval weer grondstof maken. Dat is belangrijk in de circulaire economie. Deze ‘grondstof’ moet wel veilig zijn voor mens en milieu. Pyrolyse is een recyclemethode die bij steeds meer plastics toepast wordt. De olie die daarbij ontstaat is een grondstof voor nieuwe kunststoffen. Het RIVM heeft uitgezocht welke Zeer Zorgwekkende Stoffen (ZZS) in pyrolyse-olie kunnen zitten. Lees verder.


Foto: Pixabay

Rijksvastgoed pioniert in Assen: 1300 rijksambtenaren in nieuw tweedehandsje

RTV Drenthe

Rijksvastgoedbedrijf beschouwt het als 'pioniersgebouw', het fonkelnieuwe rijkskantoor dat aan de Mandemaat in Assen wordt neergezet voor in totaal 1300 rijksambtenaren. Want ze zijn met de nieuwbouw flink aan het pionieren. Het pand bestaat straks grotendeels uit sloopmateriaal. Sterker nog, grote delen van hun eigen oude pand zijn erin verwerkt. Lees verder.


Foto: RTV Drenthe / Margriet Benak

Aanmelden nieuwsbrief
20 maart 2025, Leeuwarden
Nationale Conferentie Circulaire Economie
25 maart 2025, Gouda
AI Toepassingen binnen bodem en ondergrond
31 maart 2025, Utrecht
COB-Jubileumcongres
31 maart 2025, online
Ontdek de nieuwe norm NEN 6693
2 april 2025, Gouda
Netwerkevenement Bodem & Technologie
10 april 2025, Amersfoort
K&I Café: Waterveiligheidslandschappen
 

Uitgelicht

COB-congres 30-jarig jubileum

COB

Het Centrum Ondergronds Bouwen (COB) wordt dertig jaar en dat wordt groots gevierd. In DeFabrique in Utrecht is op maandag 31 maart 2024 van 9.30 tot 18.30 uur genoeg ruimte gereserveerd om ‘dertig dingen’ vol kennis, inspiratie en interactie vorm te geven.
Lees verder.


Foto: COB

Deel deze nieuwsbrief:

Twitter 

Autonome grondboor wurmt zich een weg naar geothermie

Engineers Online

De Zwitserse start-up Borobotics heeft een autonome grondboor ontwikkeld voor geothermische projecten. Ze noemen hem Grabowski en omschrijven hem als ‘s werelds krachtigste worm.
Lees verder.


Foto: Borobotics

Achteruitgang natuur door slechte kwaliteit watersysteem

Natuurmonumenten

De natuur gaat achteruit door de slechte kwaliteit van het watersysteem. Dat blijkt uit onderzoek van Natuurmonumenten naar de toestand van het water in elf natuurgebieden.
Lees verder.


Foto: Pixabay

Save the date: SIKB Jaarcongres

SIKB

SIKB bestaat dit jaar 25 jaar! Op 25 september 2025 vindt de jubileumeditie van het SIKB Jaarcongres plaats in Apeldoorn. Met het thema Bij de tijd komen verleden, heden en toekomst van het vakgebied aan bod. Reserveer 25 september alvast in uw agenda.
Lees verder.


Beeld: Van Lint in Vorm/SIKB

Onderzoek met helikopter in Noord-Holland

Provincie Noord-Holland

De provincie Noord-Holland, Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier en PWN Waterleidingbedrijf Noord-Holland voeren tussen 15 augustus en 15 september 2025 een bodemonderzoek uit met een helikopter in de gebieden boven het Noordzeekanaal.
Lees verder.


Beeld: Pixabay

Achtergrond en opinie

Moeten we zorgvuldig zijn met zand?

Deltares

“Zand is na water de belangrijkste en meest gebruikte grondstof,” zegt Tommer Vermaas, kustgeoloog bij Deltares. Op sommige plaatsen in de wereld dreigt er zelfs al een tekort. Waar komt dat door en hebben we in Nederland nog wel genoeg? Om de zandsituatie in eigen land goed in kaart te brengen, ontwikkelt Deltares samen met TNO op verzoek van Rijkswaterstaat een verbeterd model om onze zandvoorraad op de zeebodem te kunnen berekenen. Lees verder.


Foto: Deltares

  
Powered by Expertisenetwerk Bodem en Ondergrond (ENBO) dat bestaat uit:

Expertise Netwerk Bodem en Ondergrond

info@expertisebodemenondergrond.nl / www.expertisenetwerkbodemenondergrond.nl

Klik hier om u af te melden voor deze e-mails.