Uit het netwerk
Marie-Claire Eichhorn over de knop ‘Aanlevering naar de BRO’
Vanaf 1 juli 2025 zijn gegevens van Milieukwaliteit een verplicht onderdeel van de Basisregistratie Ondergrond (BRO). Bronhouders zijn verplicht om die gegevens aan te leveren en te gebruiken. Leveranciers van bodemapplicaties zijn voor bronhouders aan de slag gegaan om ervoor te zorgen dat het aanleveren van gegevens over de Milieukwaliteit van de bodem aan de Basisregistratie Ondergrond straks zo eenvoudig mogelijk is. Marie-Claire Eichhorn, productowner bij Nazca (Visma Roxit), vertelt over de stand van zaken van de softwareontwikkeling en hoe ze de collectieve aanlevering van bestaande data organiseert in samenwerking met bronhouders. Lees verder.

Foto: Roxit (2024). Tegel18 lancering, Arnhem
Op de voorgrond
PBL-raming 2030 over EU-emissiedoelen luchtverontreiniging en nationale doelen stikstofdepositie
Planbureau voor de Leefomgeving
De uitstoot van luchtverontreinigende stoffen is de afgelopen decennia sterk gedaald en zal de komende jaren naar verwachting blijven dalen. Maar ondanks een forse daling van de ammoniakuitstoot door onder meer het vervallen van de derogatie, liggen wettelijke nationale doelen voor stikstofdepositie op natuur ver buiten bereik. Lees verder.

Foto: Pixabay
Actueel
Microplastics in het vizier: vorderingen in de drinkwatersector
H2O
Sinds 2013 doet de drinkwatersector onderzoek naar de ontwikkeling van meetmethoden en de mogelijke invloed van microplastics op de drinkwaterproductie. Dit artikel biedt een perspectief op de ontwikkelingen in het bedrijfstakonderzoek van Nederlandse drinkwaterbedrijven en De Watergroep in Vlaanderen. Lees verder.

Foto: KWR
Grootschalig seismisch onderzoek metropoolregio Amsterdam start in najaar 2025
SCAN
EBN gaat een grootschalig seismisch onderzoek in de metropoolregio Amsterdam uitvoeren. Dit doet EBN in samenspraak met Gemeente Amsterdam en Vattenfall. Het doel van dit onderzoek is het verzamelen van meer gedetailleerde data over de ondergrond, die nodig is voor de ontwikkeling van aardwarmte als duurzame bron. Lees verder.

Foto: SCAN
De Nederlandse schat aan ondergronddata: mogelijk gemaakt door Wet Bro
TNO
Nederland heeft een van de best gekende ondergronden ter wereld, mede dankzij de Basisregistratie Ondergrond (BRO). Deze registratie is het resultaat van meer dan honderd jaar aandacht en investering in ondergrondonderzoek. De kennis over de ondergrond helpt ons bij belangrijke keuzes voor de energietransitie en de inrichting van Nederland voor infrastructuur of woningen. Lees verder.

Beeld: TNO
Pilot Nieuwe bodemkracht voor Twente
VNG
Twente zet in op vitale bodems en samenwerking tussen gemeenten. Hengelo onderzoekt samen met de regio Twente, Omgevingsdienst Twente en kennisinstelling Saxion hoe een gezonde bodem kan bijdragen aan een duurzame leefomgeving. De pilot richt zich niet alleen op het vergroten van bodemkennis, maar ook op het versterken van samenwerking tussen gemeenten. Lees verder.

Foto: Pixabay
Aandacht nodig voor ZZS bij nieuwe recyclemethode plastic afval
RIVM
Van plastic afval weer grondstof maken. Dat is belangrijk in de circulaire economie. Deze ‘grondstof’ moet wel veilig zijn voor mens en milieu. Pyrolyse is een recyclemethode die bij steeds meer plastics toepast wordt. De olie die daarbij ontstaat is een grondstof voor nieuwe kunststoffen. Het RIVM heeft uitgezocht welke Zeer Zorgwekkende Stoffen (ZZS) in pyrolyse-olie kunnen zitten. Lees verder.

Foto: Pixabay
Rijksvastgoed pioniert in Assen: 1300 rijksambtenaren in nieuw tweedehandsje
RTV Drenthe
Rijksvastgoedbedrijf beschouwt het als 'pioniersgebouw', het fonkelnieuwe rijkskantoor dat aan de Mandemaat in Assen wordt neergezet voor in totaal 1300 rijksambtenaren. Want ze zijn met de nieuwbouw flink aan het pionieren. Het pand bestaat straks grotendeels uit sloopmateriaal. Sterker nog, grote delen van hun eigen oude pand zijn erin verwerkt. Lees verder.

Foto: RTV Drenthe / Margriet Benak