Nieuwsbrief Tussen bodem en ondergrond, 8e jaargang, nr. 22 - 18 december 2024
Deze nieuwsbrief is powered by Expertise Netwerk Bodem en Ondergrond

Webversie? Klik dan hier
Tussen bodem en ondergrond

Uit het netwerk

Collectie zwerfstenen groeide uit tot Geologisch Museum Hofland

Lucas Hofland (1899-1969) was een gepassioneerd amateur-geoloog. Hij verzamelde tijdens zijn leven een grote collectie zwerfstenen, die hij als erfenis de gemeente Laren schonk. Het legde de basis voor een museaal educatief centrum waar jong en oud kennismaken met geologie. Lees verder.


Leerlingen van de vijfde klas vwo van het Stedelijk Gymnasium Hilversum krijgen onderwijs in het Geologisch Museum Hofland – foto ENBO

Op de voorgrond

Water en bodem sturend: Er kan meer dan gedacht

Waterforumnet

Het werken aan een veerkrachtig water- en bodemsysteem is complex en kan pijnlijke keuzes vergen. Maar door terug te grijpen op de talenten van het gebied en de ondergrond, ontstaan ook kansen om samen aan een hoopvol toekomstperspectief te bouwen. Dat is volgens het College van Rijksbouwmeester en Rijksadviseurs (CRa) de opbrengst van een aantal regiobijeenkomsten met water- en RO-professionals en bestuurders. Lees verder.


Foto: Pixabay

Actueel

Nieuw voor archeologen: de ArcheoAgenda

SIKB

ArcheoAgenda is dé nieuwe plek voor het vinden van boeiende cursussen, inspirerende bijeenkomsten en onvergetelijke evenementen die worden georganiseerd op het gebied van archeologie. Voor professionals, studenten en vrijwilligers biedt de ArcheoAgenda een breed scala aan educatieve mogelijkheden, bijeenkomsten en nog veel meer. Lees verder.


Foto: SIKB

SedNet: het Europees netwerk voor sedimentbeleid en -beheer

www.sednet.org

SedNet is sinds 2002 HET Europese Sediment Netwerk voor toetsing, inspiratie, kennis en overzicht van beleidsontwikkeling ten aanzien van sedimentbeleid en -beheer. SedNet brengt state-of-the-art kennis over sediment (wetenschappelijk en praktijk) en over Europees sedimentbeleid en -beheer bij elkaar. SedNet heeft in 2024 voortgang geboekt op diverse manieren zoals beschreven in bijgevoegde pdf. Mail voor specifieke vragen hierover naar jos.brils@deltares.nl.


Foto: Pixabay

Vernieuwde VTH-handreiking beschikbaar

Informatiepunt leefomgeving (IPLO)

Er is een bijgewerkte versie van de handreiking ‘De Omgevingswet: de Rijksoverheid doet mee met vergunningverlening, toezicht en handhaving’. Deze vervangt de versie van januari 2024 en is bedoeld om medewerkers bij gemeenten, waterschappen en omgevingsdiensten beter te ondersteunen. Lees verder.


Illustratie: Pixabay

Wiersma en kamer bijten in de stikstof

Foodlog

Minister Femke Wiersma van Landbouw ging op 4 december het stikstofdebat met de Tweede Kamer in terwijl de klok tikt. Eind februari 2025 moeten PAS-melders volgens de Raad van State gelegaliseerd zijn. Toch stelt de minister uitstel voor tot 2028. De Kamer vraagt om oplossingen, maar heeft die zelf ook niet. De boel zit muurvast. Lees verder.


Foto: Martijn Beekman

134.000 bodemdieren in tien jaar bodemdierensafari's

Nature Today

Nee, de naaktslak is niet de grote winnaar geworden van de Bodemdierendagen 2024. Bij de tiende editie van Bodemdierendagen kwamen bijna drieduizend burger-wetenschappers dit veelbesproken bodemdier wel in 81 procent van de tuinen tegen. Maar in plaats van de naaktslak is de regenworm met 94 procent het vaakst geziene bodemdier van 2024. Lees verder.


Foto: Pixabay

Hoe kanalen slim aanpassen zonder overlast?

Deltares

Nederland verdiept en verbreedt de kanalen regelmatig om ze bevaarbaar te houden. Om dat goed te kunnen doen, is meer kennis nodig over de interactie tussen kanaal en ondergrond. De komende tijd onderzoekt Deltares in opdracht van Rijkswaterstaat de ondergrond van zowel het Julianakanaal als van het Amsterdam-Rijnkanaal. Lees verder.


Foto: Pixabay

Kabinetsbesluit gaswinning Warffum en Ternaard

Rijksoverheid.nl

Het kabinet heeft een besluit genomen over de gaswinning bij Warffum en Ternaard. De vergunning voor gaswinning bij Warffum wordt verlengd. Bij Ternaard wordt opnieuw het gesprek aangegaan met de Nederlands Aardolie Maatschappij (NAM) met als intentie gaswinning te voorkomen. Lees verder.


Foto: Pixabay

Nationale aanpak helpt DPRA-werkregio’s om tot concrete doelen te komen

Kennisportaal klimaatadaptatie

In 2025 begint de nieuwe cyclus van het Deltaprogramma Ruimtelijke Adaptatie (DPRA). Hoe kom je als werkregio tot concrete doelen? De ‘Nationale aanpak concrete doelen (pdf, 1.7 MB)’ biedt hierbij houvast. Aan het woord zijn Pieter den Besten van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en Gert Dekker van Ambiënt Advies. Lees verder.


Illustratie: Pixabay

Aanmelden nieuwsbrief
9 januari 2025, webinar
PFAS remediation
13 januari 2025, online
Digitaal werken in de archeologie
16 januari 2025, webinar
Risk assessment of PFAS
21 januari 2025, Utrecht
Baggernetdag: 'Baggeren in 2050 – het vormen van de toekomst’
23 januari 2025, webinar
PFAS in animal and vegetable products
23 januari 2025, Hengelo
Roadshow Omgevingsdienst Achterhoek
30 januari, webinar
Mixture toxicity
5 februari 2025, Zwolle
Nationale Bodemtop
6 februari 2025, Utrecht
RIONEDdag 2025
31 maart 2025, Utrecht
COB-Jubileumcongres
17 april, Utrecht
Symposium Bodem Breed
12-23 mei 2025, landelijk
Geoweek 2025
 

Uitgelicht

Baggernetdag

Platform Baggernet is dit jaar 25 jaar geworden! In die jaren is de sector ingrijpend vernieuwd. Nieuw materieel, nieuwe richtlijnen, nieuwe overtuigingen. Genoeg om op terug te kijken, maar de aankomende editie van de Baggernetdag op 21 januari 2025 staat in het teken van de toekomst, óver 25 jaar. Het thema is dit keer daarom ’Baggeren in 2050 – het vormen van de toekomst’. Lees verder.


Illustratie: Pixabay

Deel deze nieuwsbrief:

Twitter 

Regionale bijeenkomsten krijgen vervolg vanaf 2025

Kennisportaal klimaatadaptatie

Kennis in de Regio X klimaatbestendige stad keert terug. Na het succes van de eerdere bijeenkomsten, is het plan om de komende drie jaar 21 sessies te organiseren. Je kunt als regio helpen bij de organisatie en daarmee jouw omgeving extra onder de aandacht brengen. Lees verder.


Foto: Pixabay

‘Tweede Kamer: maak vochtige doekjes plasticvrij!’

RIONED

Namens de afvalwatersector en lokale overheden heeft Stichting RIONED aan de Tweede Kamer een petitie aangeboden met de oproep tot een Europees verbod op plastic in vochtige doekjes. Deze doekjes zijn zo stevig, dat ze ernstige rioolproblemen en milieuvervuiling veroorzaken. Dit leidt tot tientallen miljoenen euro’s aan onnodige kosten. Lees verder.


Stichting RIONED biedt petitie aan de Tweede Kamer aan - foto RIONED

PFAS-problematiek in de Rijn

h2owaternetwerk

De internationale Rijncommissie gaat zich buigen over de meetmethoden, normstellingen en emissiebronnen van PFAS in de Rijn. Lees verder.


Foto: Pixabay

Het volgende klimaatrapport verschijnt in 2028 maar de voorbereiding begint nu

WUR

IPCC-rapporten bundelen de laatste wetenschappelijke kennis voor overheden en wereldleiders. Hoogleraar Robbert Biesbroek werkt mee aan de rode draad van het volgende IPCC-rapport. Wat kunnen we verwachten? Lees verder.


Foto: Pixabay

CBS: biodiversiteit in zoetwater toegenomen, niet op land

h2owaternetwerk.nl

In de afgelopen decennia is de Living Planet Index van Nederland, een graadmeter voor biodiversiteit, met gemiddeld dertien procent toegenomen. Dat komt vooral door een groeiend aantal diersoorten in zoetwater en moeras, zo blijkt uit een overzicht van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Op het land is juist een sterke afname te zien. Lees verder.


Foto: Pixabay

Grondwaterstanden naar vergelijkbaar niveau als vorige winter

h2owaternetwerk

De grondwaterstanden staan op heel wat plekken hoog of erg hoog voor de tijd van het jaar, blijkt uit een inventarisatie van ingenieursbureau Aveco de Bondt. De verwachting is dat zij in de komende maanden een vergelijkbaar niveau halen als in de voorgaande winterperiode. Lees verder.


Foto: Pixabay

ILT vindt aanvraag Chemours voor extra PFAS uitstoot onvoldoende

Inspectie Leefomgeving en Transport

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) heeft opnieuw advies uitgebracht over een vergunningaanvraag van Chemours in Dordrecht. De ILT adviseert de provincie Zuid-Holland om over deze aanvraag geen besluit te nemen zolang cruciale informatie ontbreekt. Lees verder.


Illustratie: Pixabay

Achtergrond en opinie

Zet water in de Grondwet

h2owaternetwerk

Maak via de Grondwet bodem en water weer sturend ten behoeve van duurzame gebiedsontwikkeling. Waterschappen en gemeenten die iets tegen pesticiden, te laag waterpeil, mestuitspoeling of zones rond beken en andere waterlopen willen aanbrengen hebben dan een wettelijk steuntje in de rug, schrijft rechtswetenschapper Fred Kistenkas bij zijn afscheid als universitair hoofddocent aan Wageningen Universiteit. Lees verder.


Foto: Pixabay

  
Powered by Expertisenetwerk Bodem en Ondergrond (ENBO) dat bestaat uit:

Expertise Netwerk Bodem en Ondergrond

info@expertisebodemenondergrond.nl / www.expertisenetwerkbodemenondergrond.nl

Klik hier om u af te melden voor deze e-mails.