Nieuwsbrief Tussen bodem en ondergrond, 8e jaargang, nr. 21 - 4 december 2024
Deze nieuwsbrief is powered by Expertise Netwerk Bodem en Ondergrond

Webversie? Klik dan hier
Tussen bodem en ondergrond

Uit het netwerk

…water en bodem zijn cruciaal…

Binnen RWS leefomgeving zijn er twee bodemafdelingen die nauw met elkaar samenwerken: Bodem en Ondergrond en Grondwater en Ondergrond. Per 1 november jl. is Marije van der Meer het kersverse afdelingshoofd van Grondwater en Ondergrond. ‘Het is voor ons belangrijk dat bodem en grondwater ook worden gezien als belangrijke assets van Rijkswaterstaat,’ aldus Marije van der Meer. Lees verder.


Marije van der Meer - afdelingshoofd Grondwater en Ondergrond RWS leefomgeving - eigen foto

Op de voorgrond

Nog te veel stikstof en fosfor in grond- en oppervlaktewater

RIVM

Het grondwater en oppervlaktewater bevat op veel plekken te veel stikstof en fosfor. Daarmee voldoet Nederland niet aan de doelen van de Europese Nitraatrichtlijn. Vooral in gebieden met een ondergrond van zand en löss is het belangrijk de kwaliteit van het grondwater te verbeteren. Dat blijkt uit het rapport Landbouwpraktijk en waterkwaliteit in Nederland 2020-2023 door het RIVM. Lees verder.


Foto: Pixabay

Actueel

Aanpassing bouwen bodemgevoelig gebouw op een bodemgevoelige locatie

IPLO Bodem

De uitleg over bouwen van een bodemgevoelig gebouw op een bodemgevoelige locatie is aangepast. Er wordt nu uitgelegd dat de bruidsschatregels voor een aantal situaties niet aansluiten op de instructieregels. De gemeenten moeten de omgevingsplanregels laten voldoen aan de instructieregels. Daarnaast zijn de regels over het benodigde bodemonderzoek verduidelijkt. Lees verder.


Foto: Pixabay

Nieuwe ronde: aanmelden voor regionale kennisnetwerken bodem

VNG

Alle grote opgaven in het fysieke domein hebben ruimte onder het maaiveld nodig. Daarnaast functioneren bodem- en watersystemen slechter door vervuiling of verdroging. Met regionale kennisschakels kunnen we vraagstukken over bodem en ondergrond oppakken. U kunt zich aanmelden voor deelname in de tweede ronde. Lees verder.


Foto: Pixabay

Succesvolle themamiddag SIKB BRL 7700

SIKB

Op 20 november jl. vond in Harderwijk de themamiddag plaats over de nieuwe BRL SIKB 7700 versie 3.0 die per 1 oktober in werking is getreden. De themamiddag werd verzorgd door SIKB en NIBV en was voor zowel voor leden van het NIBV als voor geïnteresseerden op het gebied van bodembescherming toegankelijk. Met 100 deelnemers was de bijeenkomst vol. Lees verder.


Foto: SIKB

Europese werkgroep bemonstering van bodem gaat van start

NEN.nl

Binnen de Europese normcommissie CEN/TC 444 ‘Environmental characterization of solid matrices’ start CEN/TC 444/WG 7 ‘Sampling’. Omdat er al tientallen jaren Nederlandse normen zijn op dit gebied, kunnen we een belangrijke bijdrage leveren in de Europese werkgroep. NEN nodigt daarom Nederlandse (bodem)experts uit om mee te werken aan Europese normalisatie voor bemonstering van bodem, slib en afval voor milieuhygiënisch onderzoek. Lees verder.


Foto; Pixabay

Rijkswaterstaat baggert alle nevengeulen langs rivieren

h2owaternetwerk

Rijkswaterstaat is bezig om alle dichtgeslibde nevengeulen langs de grote rivieren uit te baggeren. Daarbij komen aanzienlijke hoeveelheden vervuilde grond en baggerspecie vrij. Lees verder.


Foto: Pixabay

Water en Bodem Sturend in de praktijk: Samenwerken met gemeente Leiden

Hoogheemraadschap Rijnland

Water en Bodem Sturend (WBS), deze term komt steeds vaker voorbij als we het hebben over gebiedsontwikkelingen. Maar hoe pas je het toe in de praktijk? Lees verder.


Foto: Pixabay

Vijf vragen over drugsdumpingen: ‘De natuur is de dupe’

Staatsbosbeheer

Blauwe vaten met synthetisch drugsafval of jerrycans vol chemische stoffen. Tot november zijn er in dit jaar 62 keer drugsdumpingen aangetroffen. Een drama voor de natuur. Vijf vragen over drugsdumpingen in Noord-Brabant. Lees verder.


Foto: Pixabay

Aanmelden nieuwsbrief
4 december 2024
Wereldbodemdag Nederland
5 december 2024
Internationale Wereldbodemdag
12 december 2024, webinar
Webinar Geoweek 2025
13 januari 2025, online
Digitaal werken in de archeologie
21 januari 2025, Utrecht
Baggernetdag: 'Baggeren in 2050 – het vormen van de toekomst’
5 februari 2025, Zwolle
Nationale Bodemtop
31 maart 2025, Utrecht
COB-Jubileumcongres
12-23 mei 2025, landelijk
Geoweek 2025
 

Uitgelicht

Webinar inschrijven Geoweek

Tijdens de GeoWeek (12-23 mei 2025) maken duizenden leerlingen in heel Nederland kennis met de beroepspraktijk van de geografie in de bodem-, water- en geo-informatiesector. Wil je als organisatie besluiten mee te doen aan de GeoWeek2025? Meld je nu aan voor het online GIN-GeoWeek webinar, op donderdag 12 december van 16.30 – 17.30 en laat je informeren over ‘alle ins and outs’ van deelname. Lees verder.


Illustratie: Pixabay

Deel deze nieuwsbrief:

Twitter 

Stortplaatsen Rijkswaterstaat voor verontreinigde bagger lopen sneller vol

NOS.nl

Speciale stortplaatsen voor zwaar vervuilde bagger lopen veel sneller vol dan verwacht. Dit gebeurt doordat bijna alle rivieren in Nederland zwaar vervuild zijn met PFAS. Lees verder.


Foto: Pixabay

Nationaal Congres Bodemdaling was groot succes

KBF

Op 21 november 2024 vond in theater de Spiegel in Zwolle het jaarlijks Nationaal Congres Bodemdaling plaats. Een gevarieerd plenair programma en inspirerende sessies in de middag boordevol praktijkvoorbeelden, kennisopgaven, bestuurlijke vraagstukken en handelingsperspectieven voor de aanpak van bodemdaling en de beheersing van de gevolgen ervan zorgen voor een geslaagd congres. Lees verder.


Foto: Pixabay

Voortgangsupdate PFAS-verbod

RIVM

In januari 2023 heeft Nederland samen met andere landen een voorstel ingediend bij het Europees Agentschap voor Chemische Stoffen. Het voorstel gaat over een uitgebreide beperking op het gebruik, de productie en het in de handel brengen van PFAS in de EU. Op dit moment wordt gewerkt aan de beoordeling van het voorstel. Lees verder.


Illustratie: Pixabay

Nieuwe structuur Platform Bodem

h2owaternetwerk

Het platform Slappe Bodem is vijfentwintig jaar geleden opgezet voor waterschappen, provincies en gemeenten die te maken krijgen met bodemdaling. Doel is het onderwerp agenderen en kennisdeling. Het platform kiest nu een nieuwe koers. Lees verder.


Foto: Pixabay

Waarom vervuilde grond in onze natuurplassen verdwijnt

bnnvara

Voormalige zandwinputten in Nederland worden volgestort met bagger en licht vervuilde grond. Soms zitten er veel meer vervuilende stoffen in de bagger dan officieel is toegestaan. In de praktijk neemt men het niet zo nauw met regels en voorschriften. Lees verder.


Foto: Pixabay

Staat van de infrastructuur

Rijkswaterstaat

Op 21 november jl. heeft Minister Madlener van Infrastructuur en Waterstaat de jaarlijkse rapportage ‘Staat van de Infrastructuur’ aangeboden aan de Tweede Kamer. Hierin beschrijft Rijkswaterstaat de technische staat van de Nederlandse infrastructuur in 2023. Lees verder.


Foto: Pixabay

Achtergrond en opinie

Landbouw kan schoner en milieuvriendelijker

WUR

De landbouw draagt sterk bij aan het overschrijden van een aantal ‘planetaire grenzen’. Toch is een productieve, weerbare en duurzame landbouw, die bijdraagt aan een hoge basiskwaliteit natuur goed mogelijk. Dat stelt Wijnand Sukkel, senior onderzoeker agro-ecologie bij Wageningen University & Research (WUR). Lees verder.


Foto: Pixabay

  
Powered by Expertisenetwerk Bodem en Ondergrond (ENBO) dat bestaat uit:

Expertise Netwerk Bodem en Ondergrond

info@expertisebodemenondergrond.nl / www.expertisenetwerkbodemenondergrond.nl

Klik hier om u af te melden voor deze e-mails.