Uit het netwerk
…water en bodem zijn cruciaal…
Binnen RWS leefomgeving zijn er twee bodemafdelingen die nauw met elkaar samenwerken: Bodem en Ondergrond en Grondwater en Ondergrond. Per 1 november jl. is Marije van der Meer het kersverse afdelingshoofd van Grondwater en Ondergrond. ‘Het is voor ons belangrijk dat bodem en grondwater ook worden gezien als belangrijke assets van Rijkswaterstaat,’ aldus Marije van der Meer. Lees verder.
Marije van der Meer - afdelingshoofd Grondwater en Ondergrond RWS leefomgeving - eigen foto
Op de voorgrond
Nog te veel stikstof en fosfor in grond- en oppervlaktewater
RIVM
Het grondwater en oppervlaktewater bevat op veel plekken te veel stikstof en fosfor. Daarmee voldoet Nederland niet aan de doelen van de Europese Nitraatrichtlijn. Vooral in gebieden met een ondergrond van zand en löss is het belangrijk de kwaliteit van het grondwater te verbeteren. Dat blijkt uit het rapport Landbouwpraktijk en waterkwaliteit in Nederland 2020-2023 door het RIVM. Lees verder.
Foto: Pixabay
Actueel
Aanpassing bouwen bodemgevoelig gebouw op een bodemgevoelige locatie
IPLO Bodem
De uitleg over bouwen van een bodemgevoelig gebouw op een bodemgevoelige locatie is aangepast. Er wordt nu uitgelegd dat de bruidsschatregels voor een aantal situaties niet aansluiten op de instructieregels. De gemeenten moeten de omgevingsplanregels laten voldoen aan de instructieregels. Daarnaast zijn de regels over het benodigde bodemonderzoek verduidelijkt. Lees verder.
Foto: Pixabay
Nieuwe ronde: aanmelden voor regionale kennisnetwerken bodem
VNG
Alle grote opgaven in het fysieke domein hebben ruimte onder het maaiveld nodig. Daarnaast functioneren bodem- en watersystemen slechter door vervuiling of verdroging. Met regionale kennisschakels kunnen we vraagstukken over bodem en ondergrond oppakken. U kunt zich aanmelden voor deelname in de tweede ronde. Lees verder.
Foto: Pixabay
Succesvolle themamiddag SIKB BRL 7700
SIKB
Op 20 november jl. vond in Harderwijk de themamiddag plaats over de nieuwe BRL SIKB 7700 versie 3.0 die per 1 oktober in werking is getreden. De themamiddag werd verzorgd door SIKB en NIBV en was voor zowel voor leden van het NIBV als voor geïnteresseerden op het gebied van bodembescherming toegankelijk. Met 100 deelnemers was de bijeenkomst vol. Lees verder.
Foto: SIKB
Europese werkgroep bemonstering van bodem gaat van start
NEN.nl
Binnen de Europese normcommissie CEN/TC 444 ‘Environmental characterization of solid matrices’ start CEN/TC 444/WG 7 ‘Sampling’. Omdat er al tientallen jaren Nederlandse normen zijn op dit gebied, kunnen we een belangrijke bijdrage leveren in de Europese werkgroep. NEN nodigt daarom Nederlandse (bodem)experts uit om mee te werken aan Europese normalisatie voor bemonstering van bodem, slib en afval voor milieuhygiënisch onderzoek. Lees verder.
Foto; Pixabay
Rijkswaterstaat baggert alle nevengeulen langs rivieren
h2owaternetwerk
Rijkswaterstaat is bezig om alle dichtgeslibde nevengeulen langs de grote rivieren uit te baggeren. Daarbij komen aanzienlijke hoeveelheden vervuilde grond en baggerspecie vrij. Lees verder.
Foto: Pixabay
Water en Bodem Sturend in de praktijk: Samenwerken met gemeente Leiden
Hoogheemraadschap Rijnland
Water en Bodem Sturend (WBS), deze term komt steeds vaker voorbij als we het hebben over gebiedsontwikkelingen. Maar hoe pas je het toe in de praktijk? Lees verder.
Foto: Pixabay
Vijf vragen over drugsdumpingen: ‘De natuur is de dupe’
Staatsbosbeheer
Blauwe vaten met synthetisch drugsafval of jerrycans vol chemische stoffen. Tot november zijn er in dit jaar 62 keer drugsdumpingen aangetroffen. Een drama voor de natuur. Vijf vragen over drugsdumpingen in Noord-Brabant. Lees verder.
Foto: Pixabay