Nieuwsbrief Tussen bodem en ondergrond, 8e jaargang, nr. 20 - 19 november 2024
Deze nieuwsbrief is powered by Expertise Netwerk Bodem en Ondergrond

Webversie? Klik dan hier
Tussen bodem en ondergrond

Uit het netwerk

Wereldbodemdag 2024

‘Een gezonde, levende bodem is onmisbaar voor ons functioneren’

Beiden zijn ‘Wageningers’. De een studeerde aan het eind van de vorige eeuw af in Milieuhygiëne, de ander een jaar geleden in de studierichting Internationaal Land and Water Management. Beiden zijn ook werkzaam bij Rijkswaterstaat en samen zijn ze betrokken bij de organisatie van de Nederlandse vertaling van de Wereldbodemdag op 4 december aanstaande. ‘Als ‘fans van de bodem willen we de Wereldbodemdag vieren, het netwerk versterken en de verbinding aangaan met alle bodemprofessionals, jong en oud en uit alle geledingen,’ aldus Margot de Cleen en Jens Visser. Lees verder.


Jens Visser en Margot de Cleen - eigen foto's

Op de voorgrond

Too good to be true: het PFAS-dilemma

Universiteit Utrecht

Ondanks voortdurende inspanningen, zijn er nog geen efficiënte en duurzame methoden om PFAS uit het milieu te verwijderen. Een team van wetenschappers van de Universiteit Utrecht probeert hier verandering in te brengen door manieren te onderzoeken om de cyclus van de verontreiniging door PFAS te doorbreken. Lees verder.


Beeld: Universiteit Utrecht

Actueel

Alle PFAS geclassificeerd als Zeer Zorgwekkende Stof

Rijksoverheid

Alle PFAS komen in Nederland op de lijst met Zeer Zorgwekkende Stoffen (ZZS) te staan. Dat wil zeggen dat voor al deze stoffen per direct een minimalisatieplicht gaat gelden. Bedrijven moeten dus voorkomen dat ze PFAS uitstoten naar lucht en water. Lees verder.


Foto: Pixabay

Verzamelbrief bodem en ondergrond november 2024

IPLO Bodem

Staatssecretaris Jansen, Openbaar Vervoer en Milieu, heeft op 12 november de 'Verzamelbrief bodem en ondergrond november 2024' verstuurd aan de Tweede Kamer. Hij bespreekt hierin onder meer de herijking van de bodemwetgeving en -regelgeving. Lees verder.


Staatssecretaris Jansen - foto: Martijn Beekman

Nieuw beoordelingskader voor recreatie op gesloten afvalstortplaatsen

RIVM

Het RIVM heeft een beoordelingskader ontwikkeld waarmee het bevoegd gezag kan toetsen of, en zo ja hoe, recreatie op een gesloten afvalstortplaats gezond en veilig kan. Het RIVM heeft deze methode toegepast op een stortplaats in het Noord-Hollandse Nauerna. Lees verder.


Illustratie: Pixabay

Antwoorden Kamervragen over het beschermen van burgers, dieren en milieu tegen staalslakken

IPLO Bodem

Staatssecretaris Jansen van Infrastructuur en Waterstaat gaf op 6 november 2024 antwoord op 38 Kamervragen over het beschermen van burgers, dieren en milieu tegen staalslakken. Lees verder.


Foto: Pixabay

Meer onderzoek naar PFAS en gezondheid rond Chemours en de Westerschelde

RIVM

Omwonenden van Chemours en de Westerschelde willen meer duidelijkheid over hoeveel PFAS er in de leefomgeving en in het lichaam zit. Ook willen ze weten wat de mogelijke gevolgen zijn voor de gezondheid en wat de gezondheidssituatie in de regio nu is. Dat blijkt uit een verkenning van het RIVM onder ruim 4.300 omwonenden. Lees verder.


Foto: Pixabay

Verzamelbesluit Omgevingswet bodem en water 2025 gepubliceerd in Staatsblad

IPLO Bodem

Het Verzamelbesluit Omgevingswet IenW bodem en water 2025 is op 7 november 2024 gepubliceerd in het Staatsblad. Met dit Verzamelbesluit zijn voor de onderwerpen bodem en water een aantal juridisch-technische correcties en diverse inhoudelijke verduidelijkingen en wijzigingen doorgevoerd. Lees verder.


Illustratie: Rechtennieuws

Actualisatie rapport ‘Analyse ontwikkeling stikstofemissie en -depositie’

RIVM

Greenpeace Nederland eist dat de natuur in Nederland beter beschermd wordt tegen stikstof. Daarvoor heeft het in juli 2023 de Nederlandse staat gedagvaard. In voorbereiding van deze rechtszaak heeft het RIVM in opdracht van het ministerie van LVVN begin 2024 de belangrijkste kennis over stikstof overzichtelijk op een rij gezet. Lees verder.


Foto: Pixabay

Gedragen door het publiek: Van communicatie naar participatie

SIKB

Hoe kunnen we het publiek meer kunnen betrekken bij ons werk en wat kan dit opleveren? Aan die vraag werd op het SIKB jaarcongres op 26 september één van de parallelsessies gewijd. Onder de titel ‘Gedragen door het publiek’ werd door Almar Otten en Johan Verspay, ingegaan op de mogelijke rollen van het publiek bij ons werk. Lees verder.


Illustratie: SIKB

Aanmelden nieuwsbrief
21 november 2024, Zwolle
Nationaal congres Bodemdaling 2024
27 november 2024, Amsterdam
Filmvertoning voor kids. Avonturen onder het Maaiveld
28 november 2024, Gouda
Drugs gerelateerde bodemverontreiniging
4 december 2024
Wereldbodemdag Nederland
5 december 2024
Internationale Wereldbodemdag
12 december 2024, webinar
Webinar Geoweek 2025
5 februari 2025, Zwolle
Nationale Bodemtop
12-23 mei 2025
Geoweek 2025
 

Uitgelicht

Wereldbodemdag

Op 4 december a.s. vindt in de inspirerende omgeving van het Lef Future Center van Rijkswaterstaat in Utrecht de Nederlandse versie van de Wereldbodemdag plaats. De organisatoren (Rijkswaterstaat, NL Ingenieurs, Deltares, Platform Bodembeheer en Jong Bodem) hebben een veelzijdig én spannend programma samengesteld: mét workshops, een Challenge en live-muziek. Om samen met alle deelnemers de bodem te beleven. Lees verder.


Foto: Pixabay

Deel deze nieuwsbrief:

Twitter 

Een gezonde berm zorgt voor een veilig wegdek

IPLO Bodem

Rijkswaterstaat zorgt voor een groot deel van de snelwegen, tunnels, rivieren en bruggen in Nederland. Dat ze gaten in de weg repareren of verouderde viaducten een opknapbeurt geven, weet bijna iedereen. Maar dat Rijkswaterstaat een van de grootste natuurbeheerders van Nederland is, is minder bekend. Lees verder.


Foto: Pixabay

Try-out Zeer Zorgwekkende Stoffen (ZZS)

RIVM

De gezondheid van omwonenden van industrie wordt niet altijd voldoende beschermd door overheden en bedrijven. Dat concludeerde de Onderzoeksraad Voor Veiligheid (OVV) in 2023. Om dit te kunnen verbeteren, is kennis over gezondheidseffecten en risico’s van gevaarlijke stoffen belangrijk. Het RIVM en Omgevingsdienst NL werken samen in de try-out Zeer Zorgwekkende Stoffen. Lees verder.


Foto: Pixabay

Hoe voorkomen we dorstige steden?

Deltares

Hoe kunnen we onze kennis en handelingsperspectieven vergroten om de gebouwde omgeving beter weerbaar te maken tegen droogte, nu en in de toekomst? Deze vraag staat centraal in het door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) gesubsidieerde onderzoeksproject 'Thirsty Cities' (dorstige steden). Lees verder.


Foto: Pixabay

Wat kunnen we leren van doelsturing met nitraatresidu-metingen in België?

WUR

Boeren kunnen via doelsturing het nitraatresidu na de oogst in de bodem verlagen. In België gebeurt dit al jaren, maar het land haalt de nitraatdoelen voor verbetering van de waterkwaliteit toch niet. Hoe kan dat en wat kan Nederland daarvan leren? Lees verder.


Foto: Pixabay

Omgevingsdiensten: ‘Goed toezicht kost geld’

Binnenlands Bestuur

‘Milieutoezicht is geen hindermacht of dissatisfier voor een beleidsplan, maar de basis voor een fatsoenlijke ruimtelijke ordening.’ Lees verder.


Foto: Pixabay

Veilige recreatie op stortplaats Nauerna. Locatiespecifieke risicobeoordeling

RIVM

Op de stortplaats Nauerna in Noord-Holland willen gemeente en provincie een park aanleggen om mensen te laten recreëren. Het RIVM heeft een methode ontwikkeld waarmee kan worden beoordeeld of recreatie op stortplaatsen veilig is en deze methode toegepast op de stortplaats Nauerna. Lees verder.


Foto: Pixabay

‘Wij kijken liever: hoe kun je daar wél bouwen?’

Binnenlands bestuur

Water en bodem dreigden 'dwingend' te worden in de ruimtelijke ordening. Daarom is NEPROM-directeur Fahid Minhas blij met Mona Keijzer. Lees verder.


Foto: Pixabay

Achtergrond en opinie

Mansholtlezing: vijf dilemma’s over toekomstig landgebruik in EU

WUR

Onderzoekers van de Wageningen University & research hebben in Brussel op 6 november de Mansholtlezing 2024 gehouden. Daarbij hebben ze vijf dilemma’s gepresenteerd over landbouw en voedsel in relatie met klimaat en biodiversiteit die het toekomstig landgebruik in Europa sterk bepalen. Lees verder.


Illustratie: Pixabay

  
Powered by Expertisenetwerk Bodem en Ondergrond (ENBO) dat bestaat uit:

Expertise Netwerk Bodem en Ondergrond

info@expertisebodemenondergrond.nl / www.expertisenetwerkbodemenondergrond.nl

Klik hier om u af te melden voor deze e-mails.