Uit het netwerk
Bodembeleid als balanceer-act
Hij is al meer dan dertig jaar actief op het terrein van de bodem en ondergrond. Momenteel is hij adviseur bodem en bouwstoffen bij RWS Leefomgeving, Bodem en Ondergrond en liggen er drie belangrijke dossiers op zijn bordje: De problematiek van het gebruik van staalslakken en immobilisaat en de herijking van de bodemregelgeving. Wouter Tuijnman: ‘Bodembeleid is een voortdurende balanceer-act tussen enerzijds bescherming van de leefomgeving en anderzijds het mogelijk maken van maatschappelijke processen. Het leuke van bodembeleid is dat het zo’n ongelooflijk ingewikkeld vak is.‘ Lees verder.
Wouter Tuijnman - eigen foto
Op de voorgrond
Ministers Madlener en Keijzer: Kamerbrief over visie op water en bodem
IPLO Bodem
De ministers van Infrastructuur en Waterstaat en van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening stuurden op 22 oktober jl. samen een brief naar de Tweede Kamer over de visie van dit kabinet op water en bodem voor ruimtelijke plannen. Lees verder.
Ministers Madlener en Keijzer - foto's Martijn Beekman
Actueel
'Water en bodem sturend geen vrijblijvend evangelie'
Binnenlands Bestuur
Voor het kabinet-Schoof zijn de elementen ‘water en bodem’ niet langer sturend in onze ruimtelijke ordening, maar moet er slechts ‘rekening worden gehouden met’. Het lijkt een afzwakking van de klimaat-adaptieve ambities. Hoe kijken experts daarnaar? In het eerste deel van een serie van vijf dijkgraaf Kees Jan de Vet van waterschap Brabantse Delta. Lees verder.
Foto: Pixabay
PFAS en bestrijdingsmiddelen sijpelen al decennia naar het grondwater
TNO
Opkomende stoffen, inclusief PFAS, pesticiden en hun afbraakproducten spoelen al sinds de jaren 80 en 90 uit naar het grondwater in zuidelijk Nederland. Dat blijkt uit een recent paper in het tijdschrift Science of the Total Environment, tijdschrift Science of the Total Environment, waarin auteurs van TNO en de provincie Noord-Brabant de resultaten van de Brede Screening Maasstroomgebied interpreteren. Lees verder.
De meetopstelling voor de bemonstering van één van de bemonsterde en gedateerde waarnemingsputten. - foto: TNO/Tano Kivits
Meer verzet tegen staalslakken als bouwstof: 'Langzame milieuramp'
NOS
Omwonenden van bouwlocaties en de politiek maken zich steeds meer zorgen over het gebruik van staalslakken. Dat zijn grijze steenachtige korrels die worden gebruikt als vervanger van zand bij de bouw van bijvoorbeeld wegen. Staalslakken komen als restproduct uit de hoogovens van Tata Steel in IJmuiden. Lees verder.
Foto: Pixabay
Klimaatdoel 2030 raakt uit zicht; extra beleid met snel effect nodig
PBL
Het is heel erg onwaarschijnlijk dat Nederland het wettelijke klimaatdoel van 55 procent emissiereductie in 2030 haalt. Alleen extra beleid dat snel reducties oplevert, kan het doel voor 2030 dichterbij brengen. Dit blijkt uit de Klimaat- en Energieverkenning (KEV) 2024. Lees verder.
Foto: Pixabay
Europese waterkwaliteit onder druk: Nederland scoort laag
Binnenlands Bestuur
De Europese lidstaten doen te weinig om de waterkwaliteit op peil te houden. Ook Nederland komt er niet goed vanaf, blijkt uit onderzoek. Lees verder.
Foto: Pixabay
Wiersma's nieuwe (stikstof)aanpak
Binnenlands Bestuur
Een nieuwe Kamerbrief van de hand van landbouwminister Femke Wiersma geeft meer duidelijkheid over hoe onder andere het stikstofbeleid er de komende jaren uit zal zien. Kloppend hart van haar aanpak is de kabinetswens om over te stappen van middel- naar doelsturing, en van depositie- naar emissiebeleid. Lees verder.
Femke Wiersma - foto: Martijn Beekman
Kijk volgens de schijf van vijf naar de bodem
Nieuwe Oogst
Miljoenen schimmels, bacteriën en andere organismen werken samen aan een gezonde bodem, de basis voor de teelt van weerbare gewassen. Welke handvatten zijn er om meer grip te krijgen op die noodzakelijke bodembiodiversiteit? Lees verder.
Foto: Pixabay
Themadag BRL SIKB 7700 - 20 november 2024
SIKB
Op 20 november 2024 verzorgt SIKB in samenwerking met NIBV een themadag over de nieuwe BRL SIKB 7700 (versie 3.0) die per 1 oktober 2024 van kracht is geworden. De bijeenkomst vindt plaats op het Bouw & Infra Park in Harderwijk en start om 12.00 uur. Zowel leden van het NIBV als geïnteresseerden op het gebied van bodembescherming zijn welkom. Deelname is gratis. We vragen u wel vooraf aan te melden, dat kan hier.
Afbeelding: Bouw & Infra Park