Uit het netwerk
‘Verduurzaming heeft binnen de industrie meer kaders nodig’
Eerder aan tafel te komen bij de ontwikkelaars van nieuwe chemische stoffen. Om het belang van ‘safe and sustainable’ in een zo vroeg mogelijk stadium onder de aandacht te brengen. Dat bepleit Theo Traas, die namens RIVM plaats heeft genomen in het Expertisenetwerk Bodem en Ondergrond. Lees verder.
Theo Traas, RIVM/Regieteam ENBO - eigen foto
Op de voorgrond
Terugblik op SIKB Jaarcongres met Studieprijs voor verdwenen Kerkpaden
Tijdens het SIKB Jaarcongres, 26 september jl., streden vier studententeams om de SIKB Studieprijs. Uit de pitches koos het publiek het onderzoek en de realisatie van verdwenen Kerkpaden in Salland tot winnaar. Naast het onderzoek wisten de studenten ook de hernieuwde openstelling van een aantal van deze paden te realiseren. Kijk hier voor een terugblik op het congres.
De winnende studenten konden zelf helaas niet de prijs in ontvangst nemen. Saxion docent Femke Tomas (midden) nam namens hen de prijs uit handen van Tom van ’t Hek in ontvangst (rechts dagvoorzitter Yvon van Mastrigt) – foto: SIKB
Actueel
Bodemdierendagen 2024: 10 voor de bodem
IPLO Bodem
Ook dit jaar gingen weer duizenden mensen in het hele land op zoek naar bodemdieren. De Bodemdierendagen waren dit jaar van 20 september tot en met 7 oktober. Lees verder.
Foto: bodemdierendagen.nl
Nieuwe cursusmodule Ecosysteemdiensten
Bodembreed Academie
In samenwerking met Aeres Hogeschool en de Bollenacademie maakte de Bodembreed Academie een module over ecosysteemdiensten. In deze module komen de verschillende diensten die de bodem levert aan mens en milieu aan bod. Ook leer je hoe die diensten door ‘duurzaam bodembeheer’ kunnen worden gestimuleerd en geoptimaliseerd. Het accent in deze module ligt op het landelijk gebied. Ga snel aan de slag met deze module op het platform van de Bodembreed Academie. Lees verder.
Foto: Bodembreed Academie
Meeste microplastics in milieu door slijtende banden, plastic afval en plastic korrels uit industrie
RIVM
Er komen steeds meer heel kleine stukjes plastic in het milieu terecht. Deze microplastics komen vooral van banden die slijten, plastic afval en plastic korrels die de industrie als grondstof gebruikt. Dat blijkt uit onderzoek van het RIVM. Microplastics zijn schadelijk voor het milieu. Ze komen voor het grootste deel (80 procent) terecht in de bodem, maar ook in de lucht en het water. Lees verder.
Foto: RIVM
Duurzaam en toch goed boeren op het veen?
Klimaatadaptatie Nederland
Het veengebied kent grote uitdagingen. Zo daalt de bodem door de eeuwenlange ontwatering, waarbij het veen afbreekt en veel CO2 uitstoot. Ook de biodiversiteit en de waterkwaliteit staan onder druk. Het Veenweiden Innovatiecentrum (VIC) doet onderzoek naar vernieuwende en duurzamere verdienmodellen voor boeren. Lees verder.
Foto: Pixabay
Gezonde bodem maakt plant weerbaarder en bespaart middelen en geld
Veld-post.nl
Akkerbouwer Johan Dankert gaat bij een aantal collega's op bezoek om ideeën op te doen over hoe natuur en landbouw zo goed mogelijk samen kunnen gaan. Hopelijk inspireren ze u om op uw eigen bedrijf aan de slag te gaan met natuurinclusieve landbouw! Lees verder.
Foto: Pixabay
Telen van planten biedt kansen voor veenherstel
H20waternetwek
Venen en moerassen zijn grotendeels verdwenen uit Nederland, met name door drooglegging voor de landbouw. In de Natuurherstelwet staat veenherstel opgenomen. Dat is in veel gevallen mogelijk en het telen van de juiste planten kan hier een belangrijke rol in spelen. Dat stelt Renske Vroom, die op dit onderwerp promoveerde aan de Radboud Universiteit. Lees verder.
Foto: Pixabay
Innovatie voor ondergrondse technologische toepassingen voor de energietransitie
TNO
De energietransitie vormt wereldwijd een enorme uitdaging én kans voor energiebedrijven. Werp een blik onder de grond en ontdek dat de mogelijkheden voor energie toepassingen die eindeloos zijn. Lees verder.
Illustratie: Pixabay
Nieuwe PFHxA-beperking door Europese Commissie om PFAS aan te pakken
RIVM
Op 19 september 2024 heeft de Europese Commissie een beperking ingevoerd voor PFHxA, een subgroep van PFAS (Per- en polyfluoralkylstoffen). Dit verbod geldt voor consumententextiel, zoals regenjassen, voedselverpakkingen zoals pizzadozen, en consumentenmengsels zoals waterafstotende sprays en huidverzorgingsproducten. Lees verder.
Foto: Pixabay