Nieuwsbrief Tussen bodem en ondergrond, 8e jaargang, nr. 17 - 9 oktober 2024
Deze nieuwsbrief is powered by Expertise Netwerk Bodem en Ondergrond

Webversie? Klik dan hier
Tussen bodem en ondergrond

Uit het netwerk

‘Verduurzaming heeft binnen de industrie meer kaders nodig’

Eerder aan tafel te komen bij de ontwikkelaars van nieuwe chemische stoffen. Om het belang van ‘safe and sustainable’ in een zo vroeg mogelijk stadium onder de aandacht te brengen. Dat bepleit Theo Traas, die namens RIVM plaats heeft genomen in het Expertisenetwerk Bodem en Ondergrond. Lees verder.


Theo Traas, RIVM/Regieteam ENBO - eigen foto

Op de voorgrond

Terugblik op SIKB Jaarcongres met Studieprijs voor verdwenen Kerkpaden

Tijdens het SIKB Jaarcongres, 26 september jl., streden vier studententeams om de SIKB Studieprijs. Uit de pitches koos het publiek het onderzoek en de realisatie van verdwenen Kerkpaden in Salland tot winnaar. Naast het onderzoek wisten de studenten ook de hernieuwde openstelling van een aantal van deze paden te realiseren. Kijk hier voor een terugblik op het congres.


De winnende studenten konden zelf helaas niet de prijs in ontvangst nemen. Saxion docent Femke Tomas (midden) nam namens hen de prijs uit handen van Tom van ’t Hek in ontvangst (rechts dagvoorzitter Yvon van Mastrigt) – foto: SIKB

Actueel

Bodemdierendagen 2024: 10 voor de bodem

IPLO Bodem

Ook dit jaar gingen weer duizenden mensen in het hele land op zoek naar bodemdieren. De Bodemdierendagen waren dit jaar van 20 september tot en met 7 oktober. Lees verder.


Foto: bodemdierendagen.nl

Nieuwe cursusmodule Ecosysteemdiensten

Bodembreed Academie

In samenwerking met Aeres Hogeschool en de Bollenacademie maakte de Bodembreed Academie een module over ecosysteemdiensten. In deze module komen de verschillende diensten die de bodem levert aan mens en milieu aan bod. Ook leer je hoe die diensten door ‘duurzaam bodembeheer’ kunnen worden gestimuleerd en geoptimaliseerd. Het accent in deze module ligt op het landelijk gebied. Ga snel aan de slag met deze module op het platform van de Bodembreed Academie. Lees verder.


Foto: Bodembreed Academie

Meeste microplastics in milieu door slijtende banden, plastic afval en plastic korrels uit industrie

RIVM

Er komen steeds meer heel kleine stukjes plastic in het milieu terecht. Deze microplastics komen vooral van banden die slijten, plastic afval en plastic korrels die de industrie als grondstof gebruikt. Dat blijkt uit onderzoek van het RIVM. Microplastics zijn schadelijk voor het milieu. Ze komen voor het grootste deel (80 procent) terecht in de bodem, maar ook in de lucht en het water. Lees verder.


Foto: RIVM

Duurzaam en toch goed boeren op het veen?

Klimaatadaptatie Nederland

Het veengebied kent grote uitdagingen. Zo daalt de bodem door de eeuwenlange ontwatering, waarbij het veen afbreekt en veel CO2 uitstoot. Ook de biodiversiteit en de waterkwaliteit staan onder druk. Het Veenweiden Innovatiecentrum (VIC) doet onderzoek naar vernieuwende en duurzamere verdienmodellen voor boeren. Lees verder.


Foto: Pixabay

Gezonde bodem maakt plant weerbaarder en bespaart middelen en geld

Veld-post.nl

Akkerbouwer Johan Dankert gaat bij een aantal collega's op bezoek om ideeën op te doen over hoe natuur en landbouw zo goed mogelijk samen kunnen gaan. Hopelijk inspireren ze u om op uw eigen bedrijf aan de slag te gaan met natuurinclusieve landbouw! Lees verder.


Foto: Pixabay

Telen van planten biedt kansen voor veenherstel

H20waternetwek

Venen en moerassen zijn grotendeels verdwenen uit Nederland, met name door drooglegging voor de landbouw. In de Natuurherstelwet staat veenherstel opgenomen. Dat is in veel gevallen mogelijk en het telen van de juiste planten kan hier een belangrijke rol in spelen. Dat stelt Renske Vroom, die op dit onderwerp promoveerde aan de Radboud Universiteit. Lees verder.


Foto: Pixabay

Innovatie voor ondergrondse technologische toepassingen voor de energietransitie

TNO

De energietransitie vormt wereldwijd een enorme uitdaging én kans voor energiebedrijven. Werp een blik onder de grond en ontdek dat de mogelijkheden voor energie toepassingen die eindeloos zijn. Lees verder.


Illustratie: Pixabay

Nieuwe PFHxA-beperking door Europese Commissie om PFAS aan te pakken

RIVM

Op 19 september 2024 heeft de Europese Commissie een beperking ingevoerd voor PFHxA, een subgroep van PFAS (Per- en polyfluoralkylstoffen). Dit verbod geldt voor consumententextiel, zoals regenjassen, voedselverpakkingen zoals pizzadozen, en consumentenmengsels zoals waterafstotende sprays en huidverzorgingsproducten. Lees verder.


Foto: Pixabay

Aanmelden nieuwsbrief
14 oktober 2024, Leiden
BRO Regioronde milieukwaliteit Regio West (Noord-Holland en Zuid-Holland)
22 oktober 2024, Zwolle
BRO Regioronde milieukwaliteit Regio Oost (Gelderland en Overijssel)
24 oktober 2024, webinar
Private Finance for Healthy Soils
24 oktober 2024, Assen
BRO Regioronde milieukwaliteit Noord (Groningen, Friesland en Drenthe)
31 oktober 2024, Amersfoort
Kennisdialoog Dieet & Gezondheid
5 november 2024, Bunnik
Bijeenkomst Platform Toezicht Bodem
12-13 november 2024, Brussel
European Mission Soil Week 2024
14 november 2024, Leeuwarden
Noord-Nederlandse Bodemdag
14 november 2024, Almere
Vijftiende Nationaal Deltacongres
21 november 2024, Zwolle
Nationaal congres Bodemdaling 2024
 

Uitgelicht

Noord-Nederlandse Bodemdag

Op 14 november a.s. vindt in de Westerkerk in Leeuwaarden de Noord-Nederlandse Bodemdag plaats. De Noord-Nederlandse Bodemdag is hét event voor de bodemprofessionals uit het Noorden van ons land. Een keur aan gastsprekers en -spreeksters levert boeiende bijdragen aan een plenaire sessie en zorgt voor talloze presentaties. Lees verder.

Deel deze nieuwsbrief:

Twitter 

Betrouwbare feiten en cijfers voor het maatschappelijk debat

PBL

Actuele feiten en cijfers over ruimte, milieu, natuur en landschap zijn te vinden op het Compendium voor de Leefomgeving (CLO). Het CLO biedt beleidsmakers, politici, professionals en geïnteresseerde burgers op deze manier een actueel overzicht van gegevens over de leefomgeving. Hiermee faciliteert het CLO beleidsvorming en het maatschappelijke debat. Lees verder.


Illustratie: Pixabay

Meer meetpunten nodig voor beeld effecten stikstofdepositie op natuur

RIVM

Het RIVM volgt sinds 2020 de effecten van luchtvervuilende stoffen in een aantal natuurgebieden in Nederland. Dit meetnet Integrale Milieumonitoring in Natuur (IMN) meet naast de concentraties van vervuilende stoffen in de lucht, ook de verzuring van de bodem en de hoeveelheid voedingsstoffen (vermesting) in het grondwater. Lees verder.


Foto: Pixabay

Grotere pakkans voor tuinders die bestrijdingsmiddelen lozen

H2owaternetwerk

Het algemeen bestuur van Delfland heeft een motie aangenomen waarin het dagelijks bestuur wordt opgedragen om de pakkans van tuinders die bestrijdingsmiddelen lozen te vergroten. Lees verder.


Illustratie: Pixabay

Stresstesten in 2025

Klimaatadaptatie Nederland

In 2025 begint de nieuwe ronde stresstesten. De werkregio’s binnen het Deltaprogramma Ruimtelijke Adaptatie (DRPA) hebben een eigen verantwoordelijkheid voor het doorlopen van de nieuwe DPRA-cyclus. Hierbij krijgen ze veel vrijheid bij het actualiseren van de stresstesten. Lees verder.


Illustratie: Pixabay

Onderzoek CE Delft: bodemenergie onmisbare schakel in energietransitie

Binnenlands Bestuur

Bodemenergie Nederland heeft CE Delft gevraagd om voor- en nadelen van bodemenergie in kaart te brengen ten opzichte van andere warmte- en koudetechnieken. Het onderzoek laat zien dat energie uit eigen bodem een onmisbare schakel is in het energiesysteem van kantoren, verzorgingstehuizen, woningen en appartementencomplexen. Lees verder.


Illustratie: Pixabay

Zeegras breidt zich weer verder uit in de Waddenzee

Rijkswaterstaat.nl

Het grootste herstelde droogvallend zeegrasveld ter wereld bij Griend is in 2024 met ruim 400 ha verder gegroeid tot 1668 ha. Zeegras heeft zich bij Ameland verder versterkt en ook in de nieuwe proefvelden bij Ballastplaat en de Waardgronden groeiden de ingezaaide plantjes. Lees verder.


Foto: Pixabay

Achtergrond en opinie

Cumulatie metalen en vergunningverlening

RIVM

Bedrijven krijgen van de overheid een vergunning voor de hoeveelheid chemische stoffen, waaronder metalen, die ze mogen uitstoten. Rond bepaalde industrieën, zoals de staalindustrie, worden combinaties van metalen in onder andere de bodem en lucht gevonden. Omwonenden van deze bedrijven kunnen daardoor aan verschillende metalen tegelijk blootstaan. Lees verder.


Foto: Pixabay

De vraag

Transport van grond of baggerspecie

Het transporteren van grond of baggerspecie is geen milieubelastende activiteit volgens het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal). Melden van het transport via het Omgevingsloket is daarom niet nodig. Wel gelden soms meldverplichtingen voor het graven, (tijdelijk) opslaan en toepassen van grond of baggerspecie. De transporteur heeft met verplichtingen uit andere regelgeving te maken. Lees verder voor antwoorden op uw vragen.


Foto: Pixabay

  
Powered by Expertisenetwerk Bodem en Ondergrond (ENBO) dat bestaat uit:

Expertise Netwerk Bodem en Ondergrond

info@expertisebodemenondergrond.nl / www.expertisenetwerkbodemenondergrond.nl

Klik hier om u af te melden voor deze e-mails.