Nieuwsbrief Tussen bodem en ondergrond, 8e jaargang, nr. 4 - 6 maart 2024
Deze nieuwsbrief is powered by Expertise Netwerk Bodem en Ondergrond

Webversie? Klik dan hier
Tussen bodem en ondergrond

Uit het netwerk

Anne Mollema namens Unie van Waterschappen bestuurslid SIKB

Anne Mollema is namens de Unie van Waterschappen toegetreden tot het bestuur van de Stichting Infrastructuur Kwaliteitsborging Bodembeheer (SIKB). Mollema (1958) is in zijn dagelijks werk heemraad bij het Waterschap Hollandse Delta. De aandachtsvelden in zijn portefeuille daar – de Waterketen, Duurzaamheid, PFAS en Digitale transformatie – zijn ook zaken die belangrijk zijn voor SIKB. Lees verder.


Anne Mollema - eigen foto

Op de voorgrond

Kwaliteit van grondwater baart zorgen

Het grondwater is vrijwel overal in Nederland verontreinigd. Nutriënten, metalen en tal van door de mens geproduceerde chemische stoffen tasten de kwaliteit fors aan. Dat vormt op termijn mogelijk een bedreiging voor het drinkwater en de natuur. Lees verder.


V.l.n.r. Nanko de Boorder, Janco van Gelderen en Bas Nelemans – eigen foto’s

Actueel

SIKB Jaarcongres 2024

Werken in archeologie, bodem en data-uitwisseling is topsport

2024 is een jaar van beweging en verandering. De nieuwe Omgevingswet en de Kaderrichtlijn Water zijn daar voorbeelden van. En, 2024 is een Olympisch jaar. Het SIKB Jaarcongres 2024 staat in het teken van de parallellen tussen de wereld van de sport en die van bodem, water, data-uitwisseling en archeologie. Wat kunnen professionals in ons werkveld leren van topsporters? Hoe leggen wij onze lat zo hoog mogelijk en wat is daarvoor nodig? Welke innovaties, net als in de sport, helpen ons daarbij? Hoe pas je die toe en wat zijn de spelregels? Kijk hier voor meer informatie.


Beeldmerk Van Lint in Vorm

Help huiseigenaren en huurders bij funderingsschade

Raad voor de leefomgeving en infrastructuur

De demissionaire ministers van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en van Infrastructuur en Waterstaat hebben op 29 februari 2024 het advies ‘Goed gefundeerd: advies om te komen tot een nationale aanpak funderingsproblematiek’ in ontvangst genomen. Lees verder.


Foto: Pixabay

Jaarplan 2024 CCvD Datastandaarden vastgesteld

SIKB

Het CCvD Datastandaarden gaat in 2024 onder andere inzoomen op landelijke standaardisaties die onze sectorale standaarden raken. Met name de nieuwe NEN 3610:2022 en ISO 19156 (OMS) zijn aan de orde. Dergelijke ontwikkelingen grijpen vaak stevig in op bestaande implementaties. De meerwaarde wordt niet altijd gezien. Dat blijkt uit het Jaarplan 2024 van het CCvD.


Illustratie: SIKB

Publieke consultatie BRO Milieukwaliteit

Basisregistratie Ondergrond

Woensdag 21 februari is de publieke consultatie gestart voor de twee volledige catalogi voor het domein Milieukwaliteit: Milieuhygiënisch Bodemonderzoek en Overheidsbesluit Bodemverontreiniging. De consultatie loopt tot en met 3 april. Inbreng wordt zeer gewaardeerd. Ga daarvoor naar deze site.


Illustratie: Basisregistratie Ondergrond

Stikstof- en natuuraanpak toont vooruitgang richting 2030, maar doelen zijn buiten bereik

RIVM

De stikstof- en natuurmaatregelen die het kabinet sinds 2021 heeft ingezet, dragen naar verwachting positief bij aan de toekomstige kwaliteit van de natuur. De gemiddelde overschrijding van de kritische depositiewaarden daalt met een derde tot 2030, maar de wettelijke stikstofdoelen liggen ver buiten bereik. Lees verder.


Foto: Pixabay

Bodem steeds zouter: gewassen weerbaarder maken

WUR

Verzilting veroorzaakt wereldwijd grote oogstverliezen. Planten gaan dood of worden ernstig beperkt in de groei. Onderzoekers van Wageningen University & Research (WUR) hebben ontdekt dat een lokaal regulatoreiwit wortelgroei in zoute grond bevordert, waardoor een plant zich toch kan ontwikkelen. Lees verder.


Foto: Pixabay

Nieuwe bodemdalingskaart Flevoland

Provincie Flevoland

Provincie Flevoland en Waterschap Zuiderzeeland hebben een nieuwe bodemdalingskaart laten opstellen. De nieuwe kaart is gemaakt met de nieuwste bodemgegevens van Flevoland en nieuwe wetenschappelijke inzichten in de processen die de bodemdaling veroorzaken inclusief prognoses voor onder andere 2050 en 2100. Lees verder.


Foto: Pixabay

PFAS: opkomende bedreiging grondwatergebruik

H2O

Uit provinciale metingen blijkt dat vrijwel overal in het ondiepe grondwater (84 procent van de meetpunten) één of meerdere milieuvreemde stoffen worden aangetroffen. Daaronder zijn ook diverse PFAS-stoffen die voor het eerst afzonderlijk door alle provincies zijn gemeten. Lees verder.


Foto: Pixabay

Europees Parlement neemt Natuurherstelwet aan

Binnenlands Besuur

Het Europees Parlement heeft dinsdagmiddag de omstreden natuurherstelwet goedgekeurd. Van de parlementariërs stemden 329 voor, 275 tegen en onthielden 24 politici zich van stemming. Natuurminister Christianne van der Wal heeft zich in Brussel lange tijd tegen de nieuwe wet verzet, evenals aanvankelijk de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Lees verder.


Foto: Pixabay

Aanmelden nieuwsbrief
7 maart 2024, online
Verdringingsreeks Grondwater, een juridische verkenning
13 maart 2024, online
De uitvoering aan zet
13 maart 2024, Zegveld
Symposium; Klimaatslim boeren op veen werkt!
14 maart 2024, Amersfoort
'Vind het verleden' in de praktijk
13 en 14 maart 2024, Utrecht
Internationale Conferentie (Micro-Nano) Plastics in Soil
18 april 2024, Zwolle
Symposium Bodembreed
13 mei t/m 24 mei 2024, diverse locaties
GeoWeek
20 juni 2024, Utrecht
Nederland voor toekomstige generaties
27 juni 2024, ’s Hertogenbosch
Schakeldag Omgevingswet
 

Uitgelicht

Webinar Verdringingsreeks Grondwater, een juridische verkenning

Op 7 maart houdt STOWA houdt samen met RAO Rijn-West een webinar over de resultaten van een verkenning naar een verdringingsreeks grondwater, als sturingsmiddel om het grondwatergebruik te beperken. Onderzoeker Peter de Putter licht de verkenning toe. Vervolgens gaan de deelnemers met elkaar in gesprek over mogelijke vervolgvragen en vervolgstappen die er zijn. Lees verder.


Foto: Pixabay

Deel deze nieuwsbrief:

Twitter 

Kabinetsreactie: Weg van de wegwerpmaatschappij

Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat

Op 12 februari 2024 stuurde de staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat de kabinetsreactie op het advies ‘Weg van de wegwerpmaatschappij’ naar de Tweede Kamer. Lees verder.


Foto: Pixabay

Een effectiever Nationaal Programma Landelijk Gebied

Planbureau voor de Leefomgeving

De Provinciale Programma’s Landelijk Gebied kunnen een belangrijke bijdrage leveren om de nationale doelen voor natuur, stikstof, klimaat en water dichterbij te brengen. Maar het is niet aannemelijk dat die doelen met de plannen van de provincies en het Rijk binnen de termijn van een decennium gehaald kunnen worden. Lees verder.


Foto: Pixabay

Nieuwe Deltalife: Normaal is niet meer

Deltares

Onlangs is de nieuwe editie van Deltalife, het magazine van Deltares, uitgekomen met inspirerende artikelen onder andere over hoe microplastics zich naast in ons water ook in onze bodem verspreiden. Lees verder.


Beeld: Deltares

Efficiënter grondstofgebruik crux voor milieu én ontwikkeling

Planbureau voor de Leefomgeving

Zonder nieuw beleid ligt het gebruik van grondstoffen 60 procent hoger in 2060 dan nu. Om doelen rond klimaat, biodiversiteit en vervuiling te halen is het belangrijk deze groei te beperken. Dit kan met maatregelen gericht op een circulaire economie voor mobiliteit, wonen, energie en voedsel. Lees verder.


Foto: Pixabay

RIVM ontwikkelt beoordelingsmethode zeer zorgwekkende stoffen

RIVM

Het RIVM ontwikkelde een methode om te beoordelen in welke mate mengsels van Zeer Zorgwekkende Stoffen het milieu belasten. Omgevingsdiensten en andere vergunningverleners kunnen de methode gebruiken bij een vergunning. Lees verder.


Foto: Pixabay

Van vooroever tot duin: integraal modelleren van de kust

Deltares

De druk op kusten wereldwijd neemt toe door een stijgende zeespiegel en toenemende menselijke activiteit. Zandige oplossingen kunnen zorgen voor behoud van waterveiligheid, recreatie en natuur. Het succes van deze natuurlijke oplossingen is afhankelijk van hun dynamische ontwikkeling, gestuurd door water, wind, vegetatie en mens. Lees verder.


Foto: Pixabay

Het pesticidengebruik moet omlaag, maar hoe

Resource-Weekblad voor de WUR

Onlangs schrapte de Europese Commissie het voorstel om het pesticidengebruik in 2030 te halveren. Maar de wens om fors te minderen blijft. Wetenschappers uit allerlei disciplines komen met oplossingen, zoals de ‘cabriokap’, strokenteelt of biologische middelen. Maar de praktijk is weerbarstig. Lees verder.


Foto: Pixabay

Achtergrond en opinie

Natuurherstelverordening: forse opgave; winst op lange termijn

Rijksoverheid

Een versteviging en verbreding van het huidige beleid is nodig om aan de doelstellingen van de Europese natuurherstelverordening te voldoen. Dat blijkt uit een zogenoemd impact assessment, een extern onafhankelijk advies ter voorbereiding op de uitvoering van de verordening. Lees verder.


Foto: Pixabay

  
Powered by Expertisenetwerk Bodem en Ondergrond (ENBO) dat bestaat uit:

Expertise Netwerk Bodem en Ondergrond

info@expertisebodemenondergrond.nl / www.expertisenetwerkbodemenondergrond.nl

Klik hier om u af te melden voor deze e-mails.