Uit het netwerk
Anne Mollema namens Unie van Waterschappen bestuurslid SIKB
Anne Mollema is namens de Unie van Waterschappen toegetreden tot het bestuur van de Stichting Infrastructuur Kwaliteitsborging Bodembeheer (SIKB). Mollema (1958) is in zijn dagelijks werk heemraad bij het Waterschap Hollandse Delta. De aandachtsvelden in zijn portefeuille daar – de Waterketen, Duurzaamheid, PFAS en Digitale transformatie – zijn ook zaken die belangrijk zijn voor SIKB. Lees verder.
Anne Mollema - eigen foto
Op de voorgrond
Kwaliteit van grondwater baart zorgen
Het grondwater is vrijwel overal in Nederland verontreinigd. Nutriënten, metalen en tal van door de mens geproduceerde chemische stoffen tasten de kwaliteit fors aan. Dat vormt op termijn mogelijk een bedreiging voor het drinkwater en de natuur. Lees verder.
V.l.n.r. Nanko de Boorder, Janco van Gelderen en Bas Nelemans – eigen foto’s
Actueel
SIKB Jaarcongres 2024
Werken in archeologie, bodem en data-uitwisseling is topsport
2024 is een jaar van beweging en verandering. De nieuwe Omgevingswet en de Kaderrichtlijn Water zijn daar voorbeelden van. En, 2024 is een Olympisch jaar. Het SIKB Jaarcongres 2024 staat in het teken van de parallellen tussen de wereld van de sport en die van bodem, water, data-uitwisseling en archeologie. Wat kunnen professionals in ons werkveld leren van topsporters? Hoe leggen wij onze lat zo hoog mogelijk en wat is daarvoor nodig? Welke innovaties, net als in de sport, helpen ons daarbij? Hoe pas je die toe en wat zijn de spelregels? Kijk hier voor meer informatie.
Beeldmerk Van Lint in Vorm
Help huiseigenaren en huurders bij funderingsschade
Raad voor de leefomgeving en infrastructuur
De demissionaire ministers van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en van Infrastructuur en Waterstaat hebben op 29 februari 2024 het advies ‘Goed gefundeerd: advies om te komen tot een nationale aanpak funderingsproblematiek’ in ontvangst genomen. Lees verder.
Foto: Pixabay
Jaarplan 2024 CCvD Datastandaarden vastgesteld
SIKB
Het CCvD Datastandaarden gaat in 2024 onder andere inzoomen op landelijke standaardisaties die onze sectorale standaarden raken. Met name de nieuwe NEN 3610:2022 en ISO 19156 (OMS) zijn aan de orde. Dergelijke ontwikkelingen grijpen vaak stevig in op bestaande implementaties. De meerwaarde wordt niet altijd gezien. Dat blijkt uit het Jaarplan 2024 van het CCvD.
Illustratie: SIKB
Publieke consultatie BRO Milieukwaliteit
Basisregistratie Ondergrond
Woensdag 21 februari is de publieke consultatie gestart voor de twee volledige catalogi voor het domein Milieukwaliteit: Milieuhygiënisch Bodemonderzoek en Overheidsbesluit Bodemverontreiniging. De consultatie loopt tot en met 3 april. Inbreng wordt zeer gewaardeerd. Ga daarvoor naar deze site.
Illustratie: Basisregistratie Ondergrond
Stikstof- en natuuraanpak toont vooruitgang richting 2030, maar doelen zijn buiten bereik
RIVM
De stikstof- en natuurmaatregelen die het kabinet sinds 2021 heeft ingezet, dragen naar verwachting positief bij aan de toekomstige kwaliteit van de natuur. De gemiddelde overschrijding van de kritische depositiewaarden daalt met een derde tot 2030, maar de wettelijke stikstofdoelen liggen ver buiten bereik. Lees verder.
Foto: Pixabay
Bodem steeds zouter: gewassen weerbaarder maken
WUR
Verzilting veroorzaakt wereldwijd grote oogstverliezen. Planten gaan dood of worden ernstig beperkt in de groei. Onderzoekers van Wageningen University & Research (WUR) hebben ontdekt dat een lokaal regulatoreiwit wortelgroei in zoute grond bevordert, waardoor een plant zich toch kan ontwikkelen. Lees verder.
Foto: Pixabay
Nieuwe bodemdalingskaart Flevoland
Provincie Flevoland
Provincie Flevoland en Waterschap Zuiderzeeland hebben een nieuwe bodemdalingskaart laten opstellen. De nieuwe kaart is gemaakt met de nieuwste bodemgegevens van Flevoland en nieuwe wetenschappelijke inzichten in de processen die de bodemdaling veroorzaken inclusief prognoses voor onder andere 2050 en 2100. Lees verder.
Foto: Pixabay
PFAS: opkomende bedreiging grondwatergebruik
H2O
Uit provinciale metingen blijkt dat vrijwel overal in het ondiepe grondwater (84 procent van de meetpunten) één of meerdere milieuvreemde stoffen worden aangetroffen. Daaronder zijn ook diverse PFAS-stoffen die voor het eerst afzonderlijk door alle provincies zijn gemeten. Lees verder.
Foto: Pixabay
Europees Parlement neemt Natuurherstelwet aan
Binnenlands Besuur
Het Europees Parlement heeft dinsdagmiddag de omstreden natuurherstelwet goedgekeurd. Van de parlementariërs stemden 329 voor, 275 tegen en onthielden 24 politici zich van stemming. Natuurminister Christianne van der Wal heeft zich in Brussel lange tijd tegen de nieuwe wet verzet, evenals aanvankelijk de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Lees verder.
Foto: Pixabay