Nieuwsbrief Tussen bodem en ondergrond, 7e jaargang, nr. 18 - 24 oktober 2023
Deze nieuwsbrief is powered by Expertise Netwerk Bodem en Ondergrond

Webversie? Klik dan hier
Tussen bodem en ondergrond

Uit het netwerk

Afbouw nazorg biedt verontreinigde terreinen nieuwe toekomst

De lancering van een nieuwe portal op IPLO en de opdracht aan het Programma Afbouw Nazorg en Waardeherstel Verontreinigde Terreinen markeert de start voor een meerjarige aanpak. Daarbij kunnen de deelnemers ook kunnen rekenen op een flinke financiële impuls, via de SPUK-regeling van ministerie van IenW. Lees verder.


Vincent Breij – eigen foto

Op de voorgrond

Impactrapportage Deltares 2023 online

Deltares

Onze Impact Report - Delivering impact 2023 staat nu online. Lees aan de hand van 19 verhalen hoe Deltares met brede en diepgaande kennis over water en ondergrond bijdraagt aan innovatieve en duurzame oplossingen voor de complexe en urgente maatschappelijke uitdagingen. Lees verder.


Beeld: Deltares

Actueel

Smet en Sitec winnen No-Dig innovatieprijzen

NSTT

Smet Tunneling en Sitetec met LaValley Industries wonnen ieder één van de NSTT-No-Dig prijzen van dit jaar. Smet Tunneling won de 24e NSTT No-Dig Award 2023 voor haar online-monitoringssysteem bij micro-tunneling. Sitetec won, samen met LaValley Industries, de NSTT Publieksprijs 2023 met de introductie van de Tonghand exit-tool. Lees verder.


Foto: NSTT

Monitoringsrapportage RWS-werken met thermisch gereinigde grond

Rijksoverheid.nl

Rijkwaterstaat heeft vijf werken waarin Thermisch Gereinigde Grond (TGG) is toegepast een jaar lang gemonitord. Elk kwartaal is het grondwater en oppervlaktewater bemonsterd en geanalyseerd op TGG relevante stoffen. Het bijbehorende rapport is aan de Tweede kamer aangeboden. De bevindingen en adviezen van het review-team worden door Rijkswaterstaat gebruikt om door te gaan met het monitoren en daarbij de dataset uit te breiden. Lees verder.


Staatssecretaris Vivianne Heijnen - foto: Martijn Beekman

Terugblik SIKB Jaarcongres

SIKB

‘Wat we als kind goed konden’, stelde dagvoorzitter en SIKB-voorzitter Yvon van Mastrigt halverwege het Jaarcongres vast, ‘water en bodem sturend laten zijn wanneer we op het strand een kasteel metselen, zijn we op latere leeftijd verleerd. Dat gevoelsmatig weten hoe het wel en niet kan, moeten we terugkrijgen’. Een beeldende samenvatting van wat op 3 oktober jl. zoal te berde werd gebracht vindt u hier.


Muziektheatergroep BOT voorkwam een lunchdip – foto: SIKB

Zorgen over nieuwe Europese bodemrichtlijn

Binnenlands Bestuur

Brussel wil grip krijgen op de kwaliteit van de bodems in de Europese lidstaten en tegelijkertijd verdere verstedelijking afremmen. Tegen de achtergrond van die ambitie kwam de Europese Commissie afgelopen zomer voor de dag met de Richtlijn bodemmonitoring en veerkracht. Het is een richtlijn die in Nederland met enige angst en beven tegemoet wordt gezien. Lees verder.


Foto: Pixabay

VNG-standpunt Europese bodemmonitoringsrichtlijn

VNG

Afgelopen zomer is de Europese richtlijn voor bodemmonitoring en -veerkracht gepubliceerd. Onlangs nam de VNG-commissie EKEM hier een standpunt over in. We zijn van mening dat er in de richtlijn beter rekening gehouden moet worden met de praktische uitvoerbaarheid en de samenhang met de andere wetgeving. Lees verder.


Foto: Pixabay

Nog geen EU-besluit over omstreden onkruidverdelger glyfosaat

NOS.nl

De Europese Unie heeft een besluit over de omstreden onkruidverdelger glyfosaat uitgesteld. Vandaag stemden vertegenwoordigers uit de EU-landen over een voorstel van de Europese Commissie om de vergunning voor het gebruik van glyfosaat met tien jaar te verlengen. Lees verder.


Foto: Pixabay

Animatiefilm over mechanisch boren

SIKB

SIKB heeft een animatiefilm laten maken waarin wordt ingegaan op mechanisch boren. Deze boringen worden uitgevoerd voor verschillende doelen, zoals voor een installatie voor bodemenergie, voor waterwinning of milieuonderzoek. De animatie laat onder andere de risico’s van schade aan het milieu zien. BRL SIKB 2100 en protocol 2101 beschrijven de uitvoering en eisen aan mechanisch boren. Lees verder.


Beeld: SIKB

Bodemdaling staat niet hoog op de politieke agenda, maar ondertussen zakken we verder de grond in

Welingelichte Kringen

De meest ingewikkelde dossiers blijven het langst liggen in Den Haag, dat bleek afgelopen week wel weer. Bodemdaling is een groot probleem, maar bijna niemand heeft het erover. Alleen PvdA-Kamerlid Henk Nijboer, maar die gaat weg. Lees verder.


Foto: Pixabay

Strafrechtelijk onderzoek naar Chemours

NOS.nl

Het Openbaar Ministerie is een strafrechtelijk onderzoek gestart naar chemiebedrijf Chemours in Dordrecht. Aanleiding is onder meer de aangifte die advocaat Bénédicte Ficq namens zo'n 3600 mensen deed tegen het bedrijf en de leidinggevenden. Zij beschuldigen het bedrijf ervan vanaf 1967 tot nu opzettelijk pfas in de lucht, de bodem of het oppervlaktewater te hebben gebracht. Lees verder.


Foto: Pixabay

Kamerbrief voortgang aanpak funderingsproblematiek

Rijksoverheid.nl

Minister De Jonge (BZK) informeert de Tweede Kamer over de lopende activiteiten voor de aanpak van funderingsschade op nationaal niveau. Lees verder.


Foto: Pixabay

Consultatie ontwerpversies Protocol 7510 en protocol 9335-10

SIKB

Het CCvD Bodembeheer wil nieuwe versies vaststellen van BRL SIKB 7500 met protocol 7510 en van BRL 9335 met protocollen 9335-1, 9335-2, 9335-4 en 9335-9. Ook wil het CCvD Bodembeheer een nieuw protocol 9335-10 introduceren. Lees verder.


Illustratie: Pixabay

Aanmelden nieuwsbrief
25 oktober 2023, online
RIVM webinar PMT screeningstool
26 oktober 2023, online
Basiskennissessie: Bodem
30 oktober 2023, Gorinchem
COB-congres 2023
30 oktober 2023, ’s Hertogenbosch
Schakeldag Rijkswaterstaat
31 oktober 2023, Culemborg
Kennis in de Regio x Klimaatbestendige Stad voor Midden-Nederland
2 november 2023, Zutphen
Kennis-netwerkdag Bodem Oost-Nederland
3 november 2023, Oosterwolde
Themadag: Waardevolle bodem: van bodemleven tot landschap
9 november 2023, Groningen
Nationaal Deltacongres 2023
9 november 2023, Assen
Noord Nederlandse Bodemdag
16 november 2023, Utrecht
Platform Toezicht Bodem, ‘Samenwerking onder de Omgevingswet’
16 november 2023, omgeving Amsterdam
Nationaal congres bodemdaling
23 november 2023, Utrecht
Vastgoed meets bodem
 

Uitgelicht

Bijeenkomst Platform Toezicht Bodem

‘Samenwerking onder de Omgevingswet’ is het thema van de fysieke platformdag op 16 november 2023. Aan de orde komen onder andere ‘Versterking van de samenwerking in het ketentoezicht’, ‘Vernieuwing ILT-visie op bodemtoezicht’ en de ‘Advieskader bodembescherming’. Lees verder.


Foto: Pixabay

Deel deze nieuwsbrief:

Twitter 

Programma Schakeldag 2023 bekend

Aan de slag met Omgevingswet

Het aftellen is begonnen! Op maandag 30 oktober organiseert Informatiepunt Leefomgeving (IPLO) de Schakeldag 2023. Hét kennisevenement voor medewerkers van de overheid, kennisinstellingen en het bedrijfsleven, die actief zijn in het fysieke domein. Dit jaar staat het evenement in het teken van de Omgevingswet. Het evenement is één van de laatste kansen om uw kennis bij te spijkeren. Lees verder.


Foto: Pixabay

Bodembreed Academie heeft weer nieuwe modules

Bodembreed Academie

Een nieuwe e-learning ‘Duurzaam Bodemgebruik’ informeert hoe bodem en ondergrond op een duurzame manier zijn te benutten voor maatschappelijke opgaven zoals de energietransitie en klimaatadaptatie. In ‘Flux: toepassen en meten bij bodemonderzoek en -sanering’ wordt uitgelegd hoe fluxmetingen kunnen helpen om het gedrag en de risico's van bodemverontreiniging inzichtelijk te maken. Tot slot staat er een nieuwe e-learning over thermische in-situsanering. Lees verder.


Illustratie: Bodembreed Academie

Stuur een Bodem van het Jaar in!

Bodems.nl

De Nederlandse Bodemkundige Vereniging heeft vorig jaar voor het eerst een Bodem van het Jaar verkiezing georganiseerd. Ook dit jaar zal op de World Soil Day (5 december) door de NBV weer een Bodem van het Jaar uitgeroepen worden. Je kunt tot en met 5 november een foto met motivatie indienen via bodemkundigeverenging@gmail.com. Lees verder.


Foto: Pixabay

Waardevolle bodems: van bodemleven tot landschappen

Bodems.nl

De Nederlandse Bodemkundige Vereniging (NBV) en Hogeschool van Hall Larenstein verzorgen vrijdag 3 november een themadag waarin je op reis gaat van bodemleven tot bodemlandschappen. De dag is in het bodem leer- en kenniscentrum (Biosintrum) in Oosterwolde. Aanmelden kan hier t/m 29 oktober


Foto: Pixabay

Nederland moet zich voorbereiden op zwaardere weersextremen

KNMI

De nieuwe nationale klimaatscenario’s laten zien wat Nederland en Caribisch Nederland de komende decennia te wachten staat aan klimaatverandering. Het klimaat verandert zelfs in de meest optimistische scenario’s nog een flinke tijd door, met grote gevolgen voor Nederland. Lees verder.


Foto: Pixabay

Symposium Bodembreed 2024

Bodembreedsymposium.nl

Het netwerk event voor bodem en ondergrond wordt op donderdag 18 april 2024 in Zwolle gehouden. Iedereen kan weer voorstellen indienen voor deze editie. Lees verder.


Illustratie: Bodembreed Symposium

Stel water centraal in voedselsystemen

WUR

Voedsel en water zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Zonder water heeft de wereld niets te eten. Maar is er straks nog wel genoeg water beschikbaar voor voedselproductie? Het is hoog tijd dat dat er meer aandacht komt voor de essentiële rol van water in het voedselsysteem. Lees verder.


Foto: Pixabay

Onvoldoende houvast om verspreiding PFAS in afval tegen te gaan

Inspectie Leefomgeving en Transport

Er is onvoldoende houvast om verspreiding van PFAS in afval tegen te gaan, constateert de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) in een signaalrapportage dat vandaag door de staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat naar de Tweede Kamer is gestuurd. PFAS vormen een (gezondheids)risico voor mens en milieu. Lees verder.


Foto: Pixabay

Achtergrond en opinie

Toestand en trend van de ondiepe en middeldiepe grondwaterkwaliteit

RIVM

Het Landelijk Meetnet Grondwaterkwaliteit (LMG(Landelijk Meetnet Grondwaterkwaliteit)) volgt de kwaliteit van het grondwater in Nederland sinds 1984. Het meetnet bestaat uit circa 350 meetpunten, verspreid over heel Nederland. Over het algemeen wordt ondiep (rond 10 m diep) en middeldiep (rond 25 m diep) gemeten. Daarbij wordt gekeken hoeveel van een aantal stoffen in het grondwater in gebieden met verschillende grondsoorten zit. Lees verder.


Foto: Pixabay

  
Powered by Expertisenetwerk Bodem en Ondergrond (ENBO) dat bestaat uit:

Expertise Netwerk Bodem en Ondergrond

info@expertisebodemenondergrond.nl / www.expertisenetwerkbodemenondergrond.nl

Klik hier om u af te melden voor deze e-mails.