Uit het netwerk
Kenniscentrum Bodemdaling en Funderingen biedt praktisch toepasbare informatie
‘Wie bent u en welke vraag heeft u’. Daarmee opent de website van het Kenniscentrum Bodemdaling en Funderingen. ‘Iedereen kan bij ons terecht met vragen’, vertelt Corné Nijburg. ‘En bevat de site niet de gevraagde informatie, dan hebben we tal van deskundigen achter de hand die een antwoord kunnen geven’. Lees verder.
Corné Nijburg – eigen foto
Op de voorgrond
Verkenners, ‘Science detectives’, gezocht
SIKB
SIKB zoekt verkenners, ‘science detectives’, die een zo compleet mogelijk overzicht maken van de nationale arena aan (natuur)wetenschappelijk onderzoek voor de archeologie. Dit ten behoeve van het project ‘Samen Kennis Maken’, onderdeel van het internationale E-RIHS programma, waaraan SIKB en RCE werken. Lees verder.
Foto: Pixabay
Actueel
Maatregelen om PFAS in drinkwater te verlagen
Rijkswaterstaat/Bodem+
In reactie op het RIVM-rapport over PFAS in drinkwater, laat minister Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) vergunningen aanpassen voor lozingen in afvalwater. Dit moet ertoe leiden dat de lozingen samen onder de grens blijven van de hoeveelheid die er volgens het RIVM in drinkwater mag zitten. Lees verder.
Foto: Pixabay
‘Water en Bodem Sturend’: Uitvoeringsstrategie
VNG
Het kabinet wil water en bodem sturend maken in de ruimtelijke plannen. De VNG onderschrijft dit, en pleit voor een gezamenlijke gebiedsgerichte uitvoeringsstrategie waaraan alle bestuurslagen deelnemen. Dit heeft zij in een brief aan de minister van Infrastructuur en Waterstaat laten weten. Lees verder.
Foto: Pixabay
Herkennen van archeologische vondsten uit (voormalige) waterbodems
Rijkswaterstaat/Bodem+
Bij werkzaamheden op zee, in de binnenwateren, de uiterwaarden of bij de vervanging van natte kunstwerken worden soms onverwachts archeologische structuren en vondsten aangetroffen. Zulke vondsten moeten volgens de Erfgoedwet worden gemeld bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) en moeten tot het moment van overdracht op een goede wijze worden bewaard. Lees verder.
Foto: Pixabay
Beperken van Glyfosaat kan wel
WUR
Een verbod op bepaalde toepassingen van glyfosaathoudende middelen is juridisch gezien mogelijk. Dat concludeert Hanna Schebesta, universitair hoofddocent bij de leerstoelgroep Recht, in een second opinion op verzoek van de vaste Kamercommissie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV). Lees verder.
Beeld: Pixabay
Invoering van de Omgevingswet uitgesteld
Rijkswaterstaat/Bodem+
In het bestuurlijk overleg met minister de Jonge (Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening) is een voorstel gedaan voor een beperkt uitstel van de ingangsdatum van 1 januari 2023. Hierbij is een periode van zes maanden genoemd. Lees verder.
Bewindspersoon Hugo de Jonge - foto: Martijn Beekman
Grote belangstelling voor SIKB-bijeenkomsten Omgevingswet
SIKB
De voorlichtingsbijeenkomsten van SIKB over de Omgevingswet en de gevolgen daarvan voor de protocollen en richtlijnen hebben een enorme belangstelling. In Zwolle sprak Merijn Bas (Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat) een overvolle zaal toe, net als de dag erna in ‘s-Hertogenbosch. Lees verder.
Beeld: SIKB
Verhogen grondwaterpeil voor verminderen droogteschade
WUR
Droogte zet de opbrengst van voedergewassen sterk onder druk. Droogtegevoelige bodems hebben de eigenschap dat bodemvocht alleen wordt aangevuld door neerslag of eventuele beregening en niet vanuit het grondwater. Vooral gras heeft hier last van, aangezien het niet zo efficiënt met water omgaat. Lees verder.
Foto: Pixabay