Uit het netwerk
Bart-Jan van Unen: ‘Vooraf goed overleg is essentieel, ook voor het boren van een brandput’
De vanzelfsprekendheid om uit drinkwaternetten bluswater te halen, wordt steeds minder. Meer en meer moeten alternatieven worden gezocht. Zoals geboorde brandputten. Voor het opstellen van de eisen om deze te ontwerpen, aan te leggen en te onderhouden wordt gewerkt aan een nieuwe richtlijn. Bart-Jan van Unen, senior-medewerker Operationele Informatie Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond, participeert in de begeleidingscommissie. Lees verder.
Bart-Jan van Unen – foto William van den Handel
KOBO project
De aantrekkingskracht van bodem vergroten
‘Het Kennis- en onderwijscentrum bodem en ondergrond voor het hoger onderwijs begint steeds meer een breed, en goed functionerend netwerk te worden. Dat merk ik onder andere wanneer ik er de steun kan vinden voor het ontwikkelen van nieuwe onderwijsmodules’, vertelt Marjon Verhoeven, docent Milieukunde bij Avans Hogeschool. Lees verder.
Marjon Verhoeven – eigen foto
Op de voorgrond
Bodemgezant Barbara Baarsma: ‘Zet een schep in de grond en kijk eens wat je ziet’
Trouw
Barbara Baarsma nam deze week een bodemmonster in het Amsterdamse Amstelpark. De hoogleraar economie en directeur van de Rabobank Amsterdam, is sinds kort bodemgezant van het programma Onder het Maaiveld. In de volgende editie van deze nieuwsbrief staat een interview met Barbara Baarsma. Lees verder.
Barbara Baarsma – foto IUCN NL
Actueel
Het succes van tien jaar samenwerken
UP Bodem en Ondergrond
Op 25 november sluiten we het convenant Bodem en Ondergrond 2015-2020 af met het festival Follow UP ‘Samenwerking geeft veerkracht aan de bodem’. We presenteren de belangrijkste producten, vieren tien jaar lang samen werken aan bodem en ondergrond en kijken vooruit naar het vervolg. Een aantal van deze producten zijn in een digitaal magazine gebundeld. Half december wordt een tweede en laatste magazine gepubliceerd. Lees verder.
GGD-richtlijn Publieke gezondheidsaspecten van bodemsanering
RIVM
Bij een bodemsanering kunnen verschillende stoffen vrijkomen. Sommige stoffen leiden tot geuroverlast. Daarnaast kunnen geluid en trillingen voor overlast zorgen. Gemeentelijke Gezondheidsdiensten (GGD’n) kunnen voorafgaand, tijdens en na een sanering adviseren over de gezondheidsaspecten. De richtlijn ‘Publieke gezondheidsaspecten van bodemsanering’ helpt GGD’en hierbij. Lees verder.
Foto: RIVM
Reminder: Natuurlijke lozing verontreinigd grondwater op oppervlaktewater
Rijkswaterstaat/Bodem+
Hoe ga je om met verontreinigingen in grondwater die op natuurlijke wijze afstromen naar het oppervlaktewater, een rivier of een kanaal bijvoorbeeld? Wanneer neem je maatregelen om deze afstroming te voorkomen en wanneer hoef je niets te doen? In essentie zijn dat de kernvragen die de ‘Handreiking Natuurlijke Lozing van verontreinigd grondwater op Oppervlaktewater’ beantwoordt. Lees verder.
Foto: Pixabay
Eerste resultaten uit onderzoek naar zanderosie onder Friese Waddenzeekust positief
Deltares
Deltares heeft samen met Wetterskip Fryslân en Fugro een onderzoek gedaan naar het faalmechanisme piping (zanderosie onder de dijk) aan de Friese Waddenzeekust. De eerste resultaten zijn positief en verkleinen mogelijk de opgave van de dijkversterking Koehool-Lauwersmeer. Het onderzoek is onderdeel van het Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP). Lees verder.
Foto: Deltares
Project EARTHWORK verbindt verleden, heden en toekomst
WUR
Dijken zijn niet weg te denken uit het Nederlandse landschap. Maar hoe oud zijn deze oer-Hollandse aardwerken nou precies? Dat gaat prof. dr. Jakob Wallinga, leerstoelhouder Bodemgeografie en Landschap aan Wageningen University & Research, onderzoeken in het project EARTHWORK. Lees verder.
Foto: Pixabay
Laag grondwaterpeil bedreigt funderingen
Deltares
Naar schatting zijn er in Nederland 750.000-1.000.000 panden op een fundering van houten palen of op staal. Deze funderingen zijn gevoelig voor bodemdaling en lage grondwaterstanden en daarmee voor droogte. Hierdoor ontstaat schade aan houten en ondiepe funderingen en aan muren en kozijnen. Voor een huiseigenaar levert dit een onverzekerde schadepost op voor reparatie, die soms kan oplopen tot 120.000 euro. Lees verder.
Foto: Pixabay
Sanering Westdijk in Bunschoten eind oktober van start
H2O
Het algemeen bestuur van Waterschap Vallei en Veluwe heeft de financiering van de sanering en het herstel van de Westdijk bij Bunschoten-Spakenburg goedgekeurd. De opdracht is voorlopig gegund aan Boskalis. Eind oktober kunnen de voorbereidende werkzaamheden beginnen. Lees verder.
Foto: Pixabay
Stort granuliet bij Alphen (Gld) stopt tot nieuw onderzoek klaar is
NOS
Er wordt zo snel mogelijk gestopt met het storten van granuliet in een natuurplas in de gemeente West Maas en Waal tot een extern onderzoek klaar is. Dat bleek vandaag tijdens een nieuwe rechtszaak die door de gemeente is aangespannen, meldt de Gelderlander. Lees verder.
Proefdijk van gedroogd slib bij de Dollard
Deltares
Onder ideale omstandigheden is de afgelopen weken door waterschap Hunze en Aa’s en Ecoshape een 40 meter lange proefdijk aangelegd voor de zeedijk bij de Dollard. Deze proefdijk is gebouwd met klei, afkomstig uit de kleirijperijen waarin slib uit het zeehavenkanaal van Delfzijl en polder Breebaart is gebruikt. Lees verder.
Foto: Deltares
Helikopter gooit duizenden kilo's steenmeel over de Hoge Veluwe
NOS
Over de heide van het Nationale Park De Hoge Veluwe werd de afgelopen maand per helikopter duizenden kilo's steenmeel geloosd. Het steenmeel moet nieuw leven inblazen in een verschraald en verzuurd landschap. Lees verder.
Foto: Pixabay