Kennis van kwaliteit in bodem en archeologie

FAQ Mechanisch boren

Op deze pagina vindt u veelgestelde vragen, en de antwoorden daarop, over mechanisch boren. Deze vragen zijn opgekomen tijdens de uitvoering van deze werkzaamheden volgens BRL SIKB 2100 en het daarbij horende protocol 2101.

Vraag:
Is protocol 2101 van toepassing op mechanische boringen voor bemalingen?

Antwoord:
Wel op een aantal, maar niet op alle mechanische boringen voor bemalingen. Protocol 2101 is van toepassing op elke mechanische boring voor spanningsbemaling en daarmee dus op alle mechanische boringen die worden uitgevoerd voor een bemaling, waarbij filters geplaatst moeten worden onder een afdichtende laag. Daarnaast is protocol 2101 van toepassing op elke mechanische boring voor een bemaling, waarbij geboord wordt tot dieper dan 10 m -mv. Protocol 2101 is niet van toepassing op boringen voor bemalingen met een boordiepte van 10 m-mv of minder, waarvoor geen scheidende laag wordt doorboord.
Meer informatie over de reikwijdte van protocol 2101 kunt u vinden in hoofdstuk 1 van het protocol.

Vraag:
Is protocol 2101 van toepassing op het plaatsen van een peilfilter door wegdrukken met een sondeerwagen?

Antwoord:
Evenals bij andere boortechnieken is dit afhankelijk van de doelstelling van de sondering. Wordt de sondeerwagen ingezet bij boringen met een in hoofdstuk 1 van protocol 2101 genoemde doelstelling dan valt die boring onder de werkmethode “wegdrukbare systemen”. De eisen uit protocol 2101, onder meer die aan onder meer het afwerken van het boorgat, zijn dan van toepassing. Uitgangspunt daarbij is dat een sondering normaal gesproken voldoende informatie levert over de afsluitende lagen voor het gericht afsluiten van het boorgat op die diepten. Daarvoor zijn daarom geen aanvullende activiteiten nodig. Een sondering die geplaatst wordt naast een “peilfiltergat”, met als doel het verkrijgen van informatie over de bodemopbouw voor het opvullen van het gat waar een filter instaat, wordt gezien als een sondering met dezelfde doelstelling als het gat waar het filter instaat. Daarom is protocol 2101 ook op die sondering van toepassing.
Meer informatie over de reikwijdte van protocol 2101 kunt u vinden in hoofstuk 1 van het protocol.

Vraag:
Is protocol 2101 van toepassing op het nemen van ongeroerde monsters bij mechanische boringen om de bodemopbouw inzichtelijk te krijgen?

Antwoord:
Alleen als de doelstelling van de mechanische boring wordt genoemd in hoofdstuk 1 van protocol 2101.

Vraag:
Waar moet ons bedrijf aan voldoen voor een certificaat voor mechanisch boren?

Antwoord:
Klik hier. U komt dan op de pagina met alle informatie hierover.

Vraag:
Is spuitboren toegestaan bij boringen voor spanningsbemalingen?

Antwoord:
Nee, protocol 2101 is van toepassing op onder meer mechanische boringen voor spanningsbemalingen (zie hoofdstuk 1 van het protocol). Spuitboringen zijn niet toegestaan in situaties waarop protocol 2101 van toepassing is.


Vraag:

Kwalificatie voor protocol 2001 nodig voor plaatsen van peilbuis?

In tabel 1 van BRL SIKB 2100 staat dat een kwalificatie voor protocol 2001 niet nodig is voor het uitvoeren van activiteiten die niet onder het toepassingsgebied van protocol 2001 vallen. Het toepassingsgebied van protocol 2001 is het handmatig plaatsen van boringen en peilbuizen voor milieuhygiënisch bodemonderzoek. Het lijkt me dan dat een medewerker die een peilbuis voor milieuhygiënisch bodemonderzoek plaatst in een door mechanisch boren tot stand gekomen gat geen kwalificatie voor protocol 2001 nodig heeft. Klopt deze redenering?

Antwoord:
Deze redenering klopt niet. Binnen het toepassingsgebied van protocol 2001 onderscheiden we, naast andere activiteiten, het uitvoeren van handboringen en het plaatsen van peilbuizen als aparte activiteiten, beschreven in respectievelijk hoofdstuk 6 en 7. Dat een mechanisch uitgevoerde boring daardoor niet onder het toepassingsgebied van protocol 2001 valt klopt wel. Die mag dan ook worden uitgevoerd door een niet voor protocol 2001 gekwalificeerde medewerker, mits die dat natuurlijk doet als werknemer van een op basis van BRL SIKB 2100 erkend bedrijf. Maar het plaatsen van de peilbuis valt wel degelijk onder het toepassingsgebied van protocol 2001: of het boorgat handmatig of mechanisch tot stand is gekomen doet niet ter zaken. In het kort zit het dus zo: als bij een mechanische boring een peilbuis wordt geplaatst voor milieuhygiënisch bodemonderzoek dan moet de boring zelf worden uitgevoerd door een op basis van BRL SIKB 2100 erkend bedrijf en het plaatsen van de peilbuis door een voor protocol 2001 gekwalificeerde medewerker. De medewerker die grondwatermonsters neemt moet gekwalificeerd zijn voor protocol 2002.